Putinu na paradu povodom Dana pobede dolazi samo jedan predsednik? 1Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV

Samo jedan predsednik, kirgistanski Sadir Japarov, pristao je da se pridruži ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na paradi povodom Dana pobede u Moskvi 9. maja.

„Ove godine nije bilo posebnih poziva, nije značajna godišnjica. Uoči (9. maja) ove godine predsednik Kirgistana Japarov će posetiti (Rusiju) i pošto će biti ovde dan ranije, odlučio je da ostane na svečanoj povorci i podeli naš ponos na Dan pobede“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao i da će Putin „sigurno održati govor” tokom parade.

Brojne parade za Dan pobede na kojima su učestvovala vojna vozila su otkazane 2023. godine, a parada Besmrtnog puka neće biti održana. Tokom parade 2022. godine u Moskvi, otkazan je avijacijski deo manifestacije.

Strani mediji objavili su da je jedan od razloga za otkazivanje vojnih parada nedostatak vojnih vozila zbog ogromnih gubitaka tokom agresije na Ukrajinu. Takođe, postoji bojazan od mogućih ukrajinskih napada.

Parada 9. maja je jedan od najvećih propagandnih događaja u Rusiji svake godine gde Putin pokazuje svoju „moć“. Odsustvo stranih državnika ukazuje na diplomatsku izolaciju u kojoj se našao ruski režim, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari