Region CIE je pravo mesto 1Foto: EPA/ MATTIA_SEDDA

Ekonomsko okruženje u regionu Centralne i istočne Evrope će sveukupno ostati pozitivno, a očekuje se da će, prvi put od krize iz 2008. ove godine sve zemlje CIE ostvariti rast BDP-a.

Većina čak i više od tri odsto, ocenjeno je u studiji „Bankarstvo u regionu CIE: Region CIE pravo mesto“ koju je sprovelo Odeljenje za strategiju i korporativno istraživanje UniCredita. Studija je objavljena na godišnjem sastanku i Poslovnom forumu Evropske banke za obnovu i razvoj, koji je u prvoj polovini maja održan u Nikoziji, na Kipru, godine, čiji je UniCredit bio jedan od glavnih partnera.

U skladu sa povoljnim makroekonomskim okruženjem, bankarski sektor regiona CIE je u prošloj godini u svim zemljama, po prvi put nakon krize 2008/2009. bio u plusu. Istovremeno, region CIE je ostvario bolje rezultate nego Zapadna Evropa, iako nivo profitabilnosti varira od zemlje do zemlje. Osim toga, određeni izazovi su prevaziđeni, što je omogućilo da bankarski sektor u regionu postane stabilniji, navodi se u studiji.

Dodaje se i da su sada jasno vidljive tri pozitivne karakteristike – održiviji model finansiranja, manji udeo kreditiranja u stranoj valuti u ukupnom kreditiranju stanovništva i kontinuirano unapređenje kvaliteta aktive, odnosno pad nivoa nenaplativih kredita.

– CIE i dalje ostaje interesantno mesto za poslovanje. Rast BDP-a pokazuje dobru dinamiku, dok je profitabilnost bankarskog sektora i dalje atraktivna. Pozicija UniCredita, kao snažne panevropske poslovne banke sa vodećim tržišnim učešćem u regionu CIE, znači da imamo dobru polaznu osnovu za ostvarivanje održivog organskog rasta u regionu, koji ostaje pokretač rasta za Grupu – izjavio je Karlo Vivaldi, direktor Divizije za poslovanje u CIE u UniCreditu.

Prema rečima Maura Đorđa Maranoa, koordinatora za CIE u okviru Odeljenja za strategiju i korporativno istraživanje UniCredita, nedavni događaji, posebno kada je bankarski sektor u pitanju, ukazuju na to da postoje relativno pozitivni izgledi.

– U naredne dve godine očekuje se da skoro sve zemlje zabeleže rast kreditiranja, pri čemu će one koje su do sada zaostajale u dostizanju ostalih. Očekuje se i dalji pad nivoa nenaplativih kredita, a profitabilnost bi trebalo da ostane veća nego u Zapadnoj Evropi – objasnio je Marano.Takođe, kada su u pitanju inovacije, digitalno bankarsko će biti izuzetno važno za poslovanje u regionu. Većina zemalja CIE ima relativno visok stepen digitalizacije i iako je on niži nego što je to slučaj u razvijenijim zemljama EU, polako ih sustižu, pa je jedan od zaključaka studije i da je ovaj region dobro mesto za razvoj inovativnijih načina pružanja bankarskih usluga. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari