EU se distancirala od odluke Kristijana Šmita: Ovo je bila odluka samog visokog predstavnika 1Foto: N1

Povodom odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita da izmeni Ustav entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Izborni zakon Bosne i Hercegovine (BiH) oglasila se delegacija EU u BiH.

„Ovo je bila odluka samog visokog predstavnika. Izvršna ovlašćenja Visokog predstavnika (Bonska ovlaštenja) treba koristiti isključivo kao krajnju meru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji“, stoji u saopštenju.

Jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni je prioritet na putu zemlje ka EU. Tokom skoro godinu dana, EU i Sjedinjene Države su vodile diskusije o ustavnoj i izbornoj reformi.

Duboko žalimo što nije bilo moguće da političke stranke dogovore balansiran i dogovoren paket reformi koji bi sveobuhvatno rešavao nerešena pitanja, uključujući i ona koja se odnose na funkcionalnost FBiH i njenog Doma naroda, navode iz EU.

„Ustavna reforma, kako to zahtevaju presude Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije u odnosu na Predsedništvo BiH i Dom naroda BiH, ostaje hitan i neispunjen zadatak. Isto tako, preporuke OEBS-a, ODIHR-a i GRECO-a u vezi sa transparentnošću i integritetom izbora ostaju neizvršene.

Lideri političkih partija u BiH dogovorili su se 12. juna u Briselu da se pozabave ovim pitanjem u roku od šest meseci nakon formiranja novih vlasti. Pozivamo ih da ispoštuju ovu obavezu“.

Evropski savet je, podsećaju, nedavno izjavio da je spreman da prizna Bosnu i Hercegovinu kao zemlju kandidata i pozvao Komisiju da izveštava o implementaciji 14 ključnih prioriteta.

„Nakon današnjih izbora, EU veruje da će svi politički akteri raditi zajedno kako bi se obezbedilo brzo formiranje zakonodavnih i državnih organa na svim nivoima. EU očekuje da novoizabrani zvaničnici preuzmu punu odgovornost za ambiciozne reforme koje unapređuju interese građana, kao i dalji napredak zemlje na evropskom putu u skladu sa 14 ključnih prioriteta Komisije“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari