Milanović: Možemo podići optužnicu protiv Vučića jer je divljao na teritoriji Hrvatske 1Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Predsednik Zoran Milanović boravi u poseti Varaždinu. Tamo je komentarisao optužnice koje Srbija podiže protiv hrvatskih ratnih komandanata.

„Nađite mnogo novca. Ali sada je kasno. Niko ga neće naći, pa ni Nemci, jer u Ukrajini traje već pola godine. Sve se ovo dešava kao posledica rata. I Kovid krize, u kojoj je štampano mnogo novca“, odgovorio je na pitanje koje mere pomoći Vlada treba da usvoji da bi pomogla da se prebrodi, piše Dnevnik.hr

„To je strateški problem. To je problem za celu Evropu, koja se ponaša kao pijun. Rusi i Amerikanci će morati da sednu za sto. To je jasno već godinama“, dodao je on.

Na pitanje o ambasadorima rekao je da je sve na premijeru.

„To je trebalo da bude pre više od dve godine. Kad se Plenković odlučio. Ja sam o tome govorio deset puta“, kaže Milanović, koji je potom hrvatskim komandantima komentarisao optužnice iz Srbije.

„Imamo još jedan razlog za sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. To je uradio zvanični Beograd, a ne neko nezavisno tužilaštvo…“, rekao je Milanović, a potom sebi dozvolio malu digresiju.

„Tužioci su inače sumnjivo nezavisni. U nekim zemljama jesu, u nekima jesu, a nisu. U Beogradu su nezavisni kao i one dame koje su eksperimentisale sa centrifugalnom silom u Bruklinu i Harlemu i Bronksu dok su vrtele torbicu oko ruke. To je otprilike ta vrsta nezavisnosti. Dok ne dođe makro. A makro je uvek tu. Ovo je podvođenje, a ne nezavisno tužilaštvo“, rekao je Milanović.

„Pokazuje se dobra volja da se konačno stabilizuje priča o ratu u kojem je Srbija napala Hrvatsku, a onda puf.. Evo optužnice. To je organizovao predsednik Srbije. Ko za dve nedelje organizuje Evroprajd. Ovo dogovoreno 2019. kada je svet izgledao drugačije i kada je izgledalo da će uvek biti tako. Ali tada su dali garanciju, a sada ne mogu da odustanu od nje. Sve ovo vrši veliki pritisak na Vučiću i njemu treba problem na drugoj strani. I hoće da reagujemo“, objasnio je on.

„Tema je važna da Savet usaglasi stav kako ćemo reagovati. Vučić i njegove kolege su odlučili da je sada vreme za podizanje optužnice protiv četvorice ratnih komandanata. Ali ne želim da ulazim u tu vrstu rasprave uopšte jer Srbija nema pravo da podnosi takve optužbe. Hrvatska će sutra optužiti njihovog aktuelnog predsednika, ako bude neraspoložen. Zato što je 1995. godine divljao teritorijom Hrvatske, a ne petrovačkim putem, kao u pesmi Branka Ćopića, gde su se navodno desila ta dela u kojima su navodno stradala neka deca. Žao mi je zbog toga, ali za to ne mogu odgovarati hrvatski komandanti“, kaže Milanović.

„Nikad ne pribegavam patetičnom patetici da spominjem hrvatsku decu kao žrtve rata. Ima dece, ljudi, građana. Ali kada čujete da neko u političkom diskursu kaže srpska deca, znajte da je to varalica. Opasan varalica“, rekao je on. Milanović kaže da Hrvatska mora da reaguje.

„Reakcija Plenkovića i Vlade je da se ne slažemo s tim. To nije dovoljno. Kako ćemo zaštititi svoj narod?“, pita Milanović. On kaže da je cela stvar besmislena priča jer Srbija preuzima na sebe da sudi o svim događajima koji su se dešavali bilo gde na teritoriji bivše države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.