Obeleženo stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1Foto: N1/Pomen u Dobrovoljačkoj

Delegacije iz Republike Srpske je uz jake mere obezbeđenja zapalila sveće i položila cveće u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu na 32. godišnjicu pogibije vojnika JNA 2. i 3. maja 1992.

Po podacima Republičkog centra RS za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, tada su pripadnici Teritorijalne odbrane i paravojne formacije „zelenih beretki“ ubili 28 pripadnika ЈNA koji su se u najavljenoj koloni vozila povlačili iz Sarajeva.

Na današnjoj svečanosti su bili rođaci ubijenih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Boško Tomić, poslanici u Narodnoj skupštini RS i predstavnici RS u institucijama BiH.

Trasa kojom su se kretali autobusi koji su ih dovezli iz Istočnog Sarajeva, bila je zatvorena za saobraćaj, a policija Feferacije BiH je bila uz put, kao i u Ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj.

Prethodno je u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu služen pomen.

Uoči odlaska u Sarajevo, ministar Egić je rekao da za taj zločin niko nije odgovarao, ocenivši da je nedopustiv odnos vlasti u Federaciji BiH prema Srbima – preneli su banjalučki mediji.

„Srbi moraju odavati poštu svojim žrtvama, sećati ih se i govoriti istinu o sukobima iz proteklog rata“ – rekao je Egić.

U Sudu BiH je 2022. godine počelo dva puta odlagano suđenje članu ratnog Predsedništva BiH Ejupu Ganiću i devetorici nekadašnjih visokih bošnjačkih vojnih i policijskih funkcionera, ali presude za Doiborovoljačku nema – podsetila je Radio-televizija RS (RTRS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari