Putinovi 'vojnici' Vučić i Dodik od sebe prave žrtve dok sistemski proizvode sukob na Balkanu 1Foto: nap.ba

Kako dani, ali i situacije prolaze evidentno je da su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik ljudi od konflikta, te da nisu kao takvi slučajno izabrani od strane Vladimira Putina kao osobe od poverenja da proizvedu sukob na prostoru Balkana.

Niz je dokaza o tome, navodi agencija Patria. Jutros najsvežiji: predsednik Srbije kako je saznao „Jutarnji list“ planirao je danas privatno da posetiti Jasenovac i Pakrac, no nijedna hrvatska vlast neće da mu dopusti ulazak u zemlju.

Vučić je, prema izvorima „Jutarnjeg lista“, kontaktirao predsednika SDSS-a  Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posetu Jasenovcu, mestu na kojem se za vreme NDH nalazio ustaški koncentracioni logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu.

Niko se baš mnogo ne sekira kada Vučić, Ana Brnabić, Aleksandar Vulin dođu u neslužbene posete recimo Mostarskom sajmu ili Banjaluci, a da pri tome svi zaobiđu institucije Bosne i Hercegovine

Bez službene obavesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije sa ambasadom, Vučić je hteo preći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njenog entiteta Republike Srpske i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

Ovde je očito, smatraju u hrvatskoj Vladi, bila namera da se isprovocira hrvatsku stranu uoči godišnjice Oluje, a da onda srbijanski predsednik može u svojoj zemlji glumiti žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju.

Reklo bi se potpuno ispravan potez Hrvatske, još da su njeni predstavnici principijelni, pa isto se odnose u slučaju BiH, navodi sarajevska agencija.

I tako Vučić ne može u privatnu posetu Jasenovcu, no Zoran Milanović i Andrej Plenković mogu u privatno/službene posete Livnu, Mostaru…

Niko se baš mnogo ne sekira kada Vučić, Ana Brnabić, Aleksandar Vulin dođu u neslužbene posete recimo Mostarskom sajmu ili Banjaluci, a da pri tome svi zaobiđu institucije Bosne i Hercegovine!

U odbranu Vučića brzo je stao Dodik koji je istakao da se regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ne grade zabranama već pruženom rukom i stoga je odluka hrvatskih vlasti iznenađujuća i neshvatljiva. Analogno izjavi, pustite nas da radimo šta želimo i imat ćemo mir!

Prosto je iščitati svakog dana da je srpski nacionalizam jedinstven u Evropi.

Više vekova u kontinuitetu intelektualne elite potpomognute Srpskom pravoslavnom crkvom rade na ostvarivanju ideoloških prava da Srbi budu u jednoj državi kao dominantna etnička skupina.

Instaliranje Dritana Abazovića u Vladu Crne Gore je deo tog projekta. Tako će danas SPC služiti parastos Draži Mihailoviću i u Budvi!?

Crnogorcima je sve jasno, pa je aktivista za ljudska prava i jedan od čelnika Građanske inicijative 21. maj Aleksandar Saša Zeković pozvao policiju da ograniči služenje parastosa vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, koji danas u Budvi organizuje Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Ruska priča na Balkanu postaje sve opasnija. Zvanična srpska politika daje punu podršku veličanja četničke ideologije čime samo potvrđuju svoju fašističko-četničku politiku na prostoru Balkana, a što predstavlja uvod u nove incidente.

Čini se da su ratne opcije njihov krajnji cilj. Iako narativom govore drugačije, naoružavanje ratnom opremom Rusije, kao i militarizacija policije u Srbiji i RS su dokaz tvrdnji da mir nije njihova opcija. Ili jeste, ali da Crnogorci kao i Bosanci kao nacija nestanu!

Sastanak Vučića, Dodika i Srpske pravoslavne crkve u Beogradu je operacionalizacija aktivnosti na terenu. Samo što sada gledamo reprizu. Ponavlja se matrica iz 90-tih godina.

SPC je pripremao uvod u rat tog doba. To su činili i u Crnoj Gori nedavno i sada čine, ali su okolnosti drugačije. Crna Gora je članica NATO-a. BiH nije, ali je okružena NATO zemljama i vredan je partner NATO-a.

No, sve to ne sme uspavati snage/vlasti ove dve zemlje da trezveno posmatraju opasnosti koje se serviraju građanima Crne Gore i Bosne i Hercegovine!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.