Kako ruski državni mediji pišu o smrti Alekseja Navaljnog? 1Foto: EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV

Ruski državni mediji obično ne daju mnogo vremena za emitovanje kritičarima vlade, ili ne daju nimalo, a njihovo izveštavanje o smrti Alekseja Navaljnog ne razlikuje se od te prakse, piše BBC.

Na državnim TV kanalima, medijima sa najvećom publikom u Rusiji o smrti Navaljnog izveštavano je minimalno, a prvi izveštaji su uglavnom dolazili sporo i bili su površni.

Na dva najpopularnija kanala – Prvi kanal i Rusija 1 – trebalo je skoro 45 minuta, odnosno sat vremena nakon objave smrti, da ta informacija bude pomenuta.

Ovi izveštaji nisu pružili kontekstualne informacije o tome ko je Navaljni, niti zašto je bio u zatvoru.

Jedan od tih medija nije čak ni pominjao njegovo puno ime, nazivajući ga samo „Navaljni“ – uprkos tome što je gledaocima rekao da će se održati „najtemeljnija istraga“ o njegovoj smrti.

Sa druge strane, informacije su bile plasirane na svim platformama poput Tvitera i Telegrama, koji je sve popularniji izvor vesti.

Objave o Navaljnom bile su među najgledanijima na Telegramu, prikupivši stotine hiljada – ponekad i preko milion – pregleda, u satima.

Kada je liberalni političar koji se pojavio na drugom popularnom državnom TV kanalu pokušao da izrazi saučešće povodom smrti Alekseja Navaljnog, prekinuo ga je voditelj programa, pitajući ga kakve to veze ima sa temom o kojoj razgovaraju.

Na društvenim mrežama, međutim, slika je sasvim drugačija.

I dok tim Navaljnog kaže da još nije potvrdio tu vest, mnoge istaknute ličnosti koje su naklonjene njegovom cilju izrazile su nevericu i tugu.

„Ako je to tačno, onda, bez obzira na formalni razlog, Vladimir Putin lično snosi odgovornost za preranu smrt“, napisao je na Telegramu Mihail Hodorkovski, bivši ruski oligarh koji je postao Putinov kritičar. I druge opozicione ličnosti su ponovile te komentare.

Nekoliko provladinih ličnosti insinuiralo je da će Zapad ili ruska opozicija, a ne predsednik Vladimir Putin, imati koristi od iznenadne smrti Putinovog najistaknutijeg kritičara u Rusiji.

Margarita Simonjan, glavna urednica državne televizije RT, brzo je ismejala reakciju Zapada.

„Neću ni početi da im objašnjavam da su svi odavno zaboravili Navaljnog, da nije imalo smisla ubijati ga, posebno pre izbora, da bi to bilo od koristi potpuno suprotnim silama“, rekla je ona.

Očekuje se da će predsednik Putin biti ponovo izabran narednog meseca za peti predsednički mandat, pošto se obračunao sa protivnicima.

Voditelj Prvog kanala Anatolij Kuzičev je takođe tvrdio da je Navaljni bio „bezbedno zaboravljen čak i od njegovih saradnika“ i spekulisao da je njegova smrt možda bila „nesretan slučaj“ ili možda čin „strašne sabotaže“.

Na sličan način, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova sugerisala je da postoji nešto „samootkrivajuće“ u brzini odgovora zapadnih lidera.

„Još nije bilo forenzičkog ispitivanja, ali su zaključci Zapada spremni“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari