Ruski ekonomisti: "Tačno smo izračunali koliko će Rusija izgubiti vojnika za pola godine" 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Dvojica uglednih ruskih ekonomista s visokom reputacijom na Zapadu napravili su analizu demografskih posledica mobilizacije u Rusiji.

Radi se Maksimu Mironovu i Olegu Itskhokiju, relativno mladim ekonomistima koji su uspeli steći iskustvo na više ruskih i zapadnih prestižnih akademskih i poslovnih pozicija.

Donosimo njihove dramatične procene bazirane na demografskim podacima i dostupnim obaveštajnim informacijama.

Pošli su od pretpostavke kako će ciljana skupina za mobilizaciju u Rusiji pri prvom pozivu biti vrlo široka; oko 2-3 miliona ljudi.

Mironov i Itskhoki procenili su očekivane žrtve u prvih šest meseci među novim vojnim obveznicima na čak 60-70 posto – 15 do 20 posto ubijenih te 45-50 posto ranjenih.

Ta zastrašujuća procena bazirana je na analizi dosadašnjih ratnih aktivnosti i potreba za zamjenom postojećih snaga u Ukrajini.

Na osnovi te procene zaključuju da će ukupni uticajrata u Ukrajini na populaciju Rusije biti nekoliko puta viši od covid-19 pandemije.

Uz to, predviđaju valove kriminala, pogotovo u prvom valu onih koji se vrate s bojišta.

Drugi val doći će iz redova siročadi odrasle bez očeva stradalih u Ukrajini.

Ako se polazi od procene da će Rusi za ratovanje u Ukrajini trebati 350.000 vojnika, onda se radi o zapanjujućim gubicima od oko 175.000 u samo pola godine (ranjenih i mrtvih).

Ekonomski dvojac procenjuje kako će stoga demografske posledice biti posebno dramatične u siromašnijim i udaljenijim regijama Rusije gde vlasti tendiraju regrutirati vojne obveznike.

Broj stradalih među tim neiskusnim vojnim obveznicima biće, očekuju, puno viši zbog loših i ekstremno kratkih treninga, loše fizičke spreme te niske motiviranosti.

Ako su originalne ruske trupe u Ukrajini, sudeći prema britanskim informacijama, pale na 55 posto snage, logično je pretpostaviti da će među novima mobiliziranima u šest meseci taj pad doseći 60-70 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.