"Težak udarac za prijatelja Rusije": Šta ruski mediji pišu o preporuci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za ulazak Kosova? 1Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Sinoćnja odluka Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope kojom se preporučuje da Kosovo postane član Saveta Evrope propraćena je u ruskim medijima koji u svojim izveštajima uz ovo povezuju i predstojeće glasanje u UN o rezoluciji o genocidu u Srebrenicu što je deo problema i pritisaka sa kojima se suočava, kako piše RIA Novosti, prijatelj Rusije.

„PSSE je preporučila da se Kosovo pozove da postane član Saveta Evrope. Ona je usvojila Mišljenje u skladu  sa 131 glasom za i 29 protiv, uz 11 uzdržanih. Konačna odluka o članstvu počiva na ministarskom telu PSSE“, prenosi RIA Novosti u kraćem izveštaju sa sinoćnje sednice u Starzburu.

U analizi u drugom tekstu RIA Novosti, navode da je Srbija je ušla u niz teških iskušenja. „U bliskoj budućnosti, Kosovo će biti primljeno u Savet Evrope, a UN žele da uspostave Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici. Pored toga, u Beogradu će biti ponovljeni lokalni izbori na kojima bi prozapadna opozicija mogla da pobedi“.

Napominju da bi posledica prijema Kosova u Savet Evrope mogla biti istupanje Srbije iz te organizacije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zapretio je, podseća ruski medij, da će se povući iz Saveta Evrope ako Kosovo bude primljeno. „Možda više volite da Priština bude u Savetu Evrope nego Beograd. Oni su već proterali Rusiju i to bi moglo da bude de fakto proterivanje Srbije“, citira prokremaljski medij Vučića.

Rusi pobedonosno ističu činjenicu da šefica crnogorske delegacije Maja Vukićević (prim.nov. članica proruske Demokratske narodna partija Milana Kneževića) odbila da podrži proširenje Saveta Evrope.

Podgorica, navodi RIA Novosti, neće „bratu Srbiji zabijati nož u leđa“.

Beograd se, pišu dalje, priprema za činjenicu da će Generalna skupština UN priznati datum 11. jul kao Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Srbi veruju, pojašnjabva se u tekstu, da će ih to izjednačiti sa „genocidnom nacijom“, da će morati da isplate ratnu odštetu i dovesti do likvidacije Republike Srpske, koja je deo Bosne i Hercegovine.

„Srbi ne beže od odgovornosti, ali veruju da su se već dovoljno pokajali“, piše RIA Novosti.

„Ali u svakom slučaju, Vučić neće biti u stanju da spreči ni ulazak Kosova u Savet Evrope ni usvajanje rezolucije u UN“, naveo je sagovornik ruske agencije Denis Denisov, stručnjak na Finansijskom univerzitetu pod Vladom Rusije.

Istovremeno, eksperti su sigurni da većina Srba nikada neće nazvati ono što se dogodilo u Srebrenici činom genocida. već užasan zločin.
„Bilo kako bilo, pristupanje Kosova Savetu Evrope je snažan udarac Srbiji. Priština će preduzeti ozbiljan korak ka međunarodnom priznanju i Beograd treba da razmisli o osvetničkim akcijama“, zaključuje RIA Novosti.

Parlamentskaja Gazeta u svom izveštaju citira reagovanje Ivice Dačića koji je naveo da je juče bio sraman dan za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope (PSSE), koja je preporučila odobravanje pristupanja Kosova, koje nije država i ne ispunjava osnovne kriterijume za poštovanje ljudskih prava i sloboda.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, ova odluka podriva temelje samog Saveta Evrope i celokupnog međunarodnog pravnog poretka.

Nacionalna služba Novosti uz izveštaj da je PSSE usvojila mišljenje kojim se preporučuje da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope napominje i da je krajem marta predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su ugroženi „vitalni nacionalni interesi“ zemlje te da za Srbiju nastupa vreme teže nego ikada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari