Ruski nobelovac: "Ukrajina nikada neće oprostiti Rusiji" 1Foto: Shutterstock/Gregory Stein

Ukrajina nikada neće oprostiti Rusiji sramni sukob koji je unazadio razvoj Rusije za pola veka, vraćajući je u sovjetsku eru pre Mihaila Gorbačova, izjavio je u petak ruski dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov.

Muratov, dugogodišnji glavni urednik Nove Gazete, jednog od poslednjih nezavisnih medija u Rusiji, rekao je da Ukrajina nikada neće pristati na mir ili aneksiju bilo kog dela svoje teritorije.

– Ukrajina nikada neće oprostiti Rusiji, rekao je Muratov, koji je novcem od Nobelove nagrade za mir dodeljene Gorbačovu 1993. godine osnovao Novu gazetu.

Muratov je rekao da je savremena tehnologija donela ljudima strahote rata, poput razorne bitke za Mariupolj na jugu Ukrajine i optužbi da su ruski vojnici u Irpinu i Buči počinili ratne zločine.

‘Ne možeš više da oprostiš’

– Mnogi od vas žele sve da oproste, ali kliknu u internet pretraživaču: Mariupolj, Irpin ili Buča. I ništa više ne možeš da oprostiš, rekao je.

Rusija odbacuje optužbe da su njene snage počinile ratne zločine u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin ističe da su ruski vojnici „heroji“ i obećava da će svi ruski ciljevi biti ispunjeni.

Putin tvrdi da je „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini pokušaj da se spreči Zapad da pocepa Rusiju.

‘Rat je velika nacionalna sramota’

Rat je, rekao je Muratov, „velika nacionalna sramota“ koja poništava ne samo pola veka razvoja, već i guši nadu, ljubav i veru Rusa u budućnost.

– Rat je uništio reputaciju zemlje Gorbačova, ruskog fizičara i aktiviste za ljudska prava Andreja Saharova i sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina, rekao je on.

– Zaostali smo u razvoju najmanje pola veka i vratili se u doba pre Gorbačova, rekao je on.

Rusija je zaboravila lekcije iz prošlosti, uključujući potrebu da se okončaju ratovi, dodao je on.

Gorbačov, koga Zapad hvali da je srušio Berlinski zid i okončao Hladni rat bez krvoprolića, umro je 30. avgusta ove godine. Muratov mu je bio prijatelj.

– Nažalost, izgubili smo ugled, poverenje u svetu, rekao je Muratov, a „izgubljeni ugled je teško vratiti“.

„Stav ruskog državljanina: Ja imam hipoteku, a ne Herson“

Pošto Putin podržava plan za sprovođenje formalne aneksije okupiranih teritorija u Ukrajini, uključujući delove regiona Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, Muratov je rekao da mnogi Rusi nisu zainteresovani.

„Ako izađete na ulicu i pitate „Da li vam treba Herson?“, ljudi će vas gledati kao da ste kreten“, rekao je on. „Pitaće vas: ‘Šta? Zašto pričate o Hersonu? Ja imam hipoteku, a ne Herson’.

Muratov je rekao da nema nameru da napusti Rusiju, piše HRT.

– Ovde imamo 82 čoveka i naravno da ću ostati sa njima. I mi ćemo ovde raditi, rekao je, govoreći o svojim zaposlenima.

– Radićemo ovde dok ne osetimo hladnu cev puške na usijanim čelima, insistirao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.