Foto: FoNet / AP

Sjedinjene Države će uvek stavljati svoje interese na prvo mesto, te bi države članice Apek trebalo da „poštuju fer trgovinu“. Apek je okupio na jednom mestu lidere 21 ekonomije iz regiona Pacifika, što je ekvivalent 60 odsto svetskog BDP-a. Od kada je preuzeo mesto lidera SAD, Tramp zagovara agendu „Amerika na prvom mestu“ pa je i rešio da povuče SAD iz transpacifičkog partnerstva – velikog trgovinskog dogovora 12 država Apek pod izgovorom da on narušava ekonomske interese SAD.

Nešto ranije u govoru u vijetnamskog lučkom gradu Da Nangu Tramp je istupio protiv Svetske trgovinske organizacije, koja definiše svetske trgovinske zakone, navodeći da ta organizacija „ne može da funkcioniše adekvatno“ ukoliko sve države članice ne poštuju pravila. Žalio se oko trgovinske neravnoteže navodeći da su SAD snizile trgovinske barijere i okončale tarife dok druge zemlje nisu poštovale reciprocitet. „Takve prakse nanose štetu mnogim ljudima u našoj zemlji“, istakao je Tramp i dodao da slobodna trgovina košta poslova milione Amerikanaca, prenosi Bi-Bi-Si. Ipak nije okrivio zemlje Apek već prethodne američke administracije jer nisu preduzimale ništa da preinače takav trend. Americi je, smatra Tramp, bolje da sklapa bilateralne sporazume sa bilo kojim indopacifičkim partnerom koji se pridržava poštene i recipročne trgovine“, ali jedino na osnovu uzajamnog poštovanja i koristi.

Tramp je, primećuju upućeni, više puta koristio termin indopacifički region koji se koristi za definisanje američkih novih geopolitičkih pogleda vezanih za Aziju. Britanski Gardijan komentariše Trampov govor iz Vijetnama kao vrlo snažan i pouzdan govor kojim je uputio dve dijametralno suprotne poruke. Izneo je sjajne pohvale na račun postignuća azijsko-pacifičkog regiona. Nabrojao je veći deo članica Apek, a njegova laskavost je nagrađena gromkim aplauzom. Potom je, primećuje Gardijan, usledio njegov popis američkih „žalopojki“ vezanih za trgovinu. Pre svega zamerke na račun novčanih manipulacija, te prisiljavanje kompanija da odustanu od svoje intelektualne svojine ne bi li ostvarili pristup tržištima što se jasno odnosi na Kinu, ukazuje britanski list. Umesto multilateralnih aranžmana, on je ponudio nove, bilateralne sporazume sa zemljama spremnim da ponude Americi bolji dogovor.

Govoreći nekoliko minuta nakon svog američkog kolege kineski predsednik Si Đinping zauzeo je podijum kako bi izložio dostignuća svoje zemlje kao novog šampiona svetske trgovine. Nasuprot Trampu, kineski lider kazao je da je globalizacija nepovratna i dao punu podršku multilateralizmu. Globalizacija, naveo je Si, bila je „nepovratan istorijski trend“, ali bi filozofija koja se tiče slobodne trgovine trebalo da bude preusmerena ne bi li bila otvorenija, uravnoteženija, ravnopravnija i korisnija za sve. Nasuprot predsedniku Trampu, kineski lider branio je multilateralne trgovinske dogovore za koje smatra da pomažu siromašnijim zemljama da i one steknu neke beneficije iz međunarodne trgovine i investicija.