sad tajvanFoto: EPA-EFE/WANG YU CHING/TAIWAN PRESIDENTIAL OFFICE

Vlada Sjedinjenih Država najavila je da će početi sa zvaničnim pregovorima o trgovini sa Tajvanom, samo nekoliko nedelja nakon kontroverzne posete predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi koja je izazvala bes Kine.

Očekuje se da će prva runda pregovora krenuti “početkom jeseni”, saopštila je kancelarija američkog trgovniskog predstavništva, prenosi Bi-Bi-Si.

Diskusija će podrazumevati razgovore o olakšavanju trgovine, digitalnoj trgovini i antikorupcionim standardima.

Odnosi između SAD i Kine su postali naročito napeti posle posete Nensi Pelosi Tajvanu.

Američko-tajvanska inicijativa o trgovini u 21. veku je prvi put najavljena u junu, a obe strane sada kažu da je “postignut konsenzus o pregovaračkom mandatu”.

“Imamo u planu ambiciozan raspored, koji će pomoći izgradnji pravednije, prosperitetnije i otpornije ekonomije 21-og veka”, navela je u saopštenju zamenica trgovinskog predstavnika SAD Sara Bjanki.

Trgovina između SAD i Tajvana je imala vrednost od gotovo 106 milijardi dolara tokom 2020. godine.

Bilateralni pregovori SAD i Tajvana najavljeni su u vreme kada je Kina pokrenula najveće ikad vojne vežbe u okolini Tajvana nakon posete Pelosi ranije u avgustu.

Prema politici “jedne Kine”, SAD priznaju i imaju formalne veze sa Kinom a ne sa ostrvom Tajvan, ali istrajavaju u održavanju “značajnih nezvaničnih” odnosa sa Tajvanom, koji uključuju kontinuiranu prodaju oružja ostrvu kako bi moglo da se brani.

Vlada u Pekingu smatra da je Tajvan njena sopstvena, odmetnuta terotorija koja mora da bude ujedinjena sa kopnom.

S druge strane, Tajvan sebe vidi kao ostrvo sa samoupravom i odvojeno od kopna.

Takođe danas, glavni američki diplomata za Istočnu Aziju Daniel Kritenbrink reako je da “sve veća prisila koju vrši Peking ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu”.

“Nastavićemo da preduzimamo mirne, ali odlučne korake kako bismo održali mir i stabilnost u svetlu tekućih pokušaja Pekinga da ih ugroze i da podržavamo Tajvan u skladu sa našom dugotrajnom politikom”, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.