SAD obavestile Rusiju da se neće ponovo pridružiti Sporazumu o otvorenom nebu 1Foto: AP Photo/Elena Latypova

SAD su danas obavestile Rusiju da se neće ponovo pridružiti Sporazumu o otvorenom nebu, usled čega će na snazi ostati samo jedan pakt Vašingtona i Moskve o kontroli naoružanja.

Taj sporazum, koji je omogućavao letove za nadzor nad vojnim objektima u obe zemlje, SAD su napustile u novembru prošle godine, za vreme mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Tramp nije ništa učinio da produži važenje jedinog preostalog sporazuma s Rusijom o kontroli naoružanja, poznatog kao Novi START, ali je administracija predsednika Džozefa Bajdena ubrzo po preuzimanju dužnosti dogovorila s Moskvom njegovo petogodišnje produženje i započela reviziju odluke o povlačenju iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Zvaničnici su naveli da je revizija završena i da je zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman obavestila zamenika šefa ruske diplomatije Sergeja Rjabkova da Vašington neće ponovo pristupiti Sporazumu o otvorenom nebu.

Odluka je doneta dok se obe strane pripremaju za samit predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, zakazan za 16. jun u Ženevi. Oni će pokušati da nađu zajednički jezik posle naglog pogoršanja odnosa koji su pali na najniži nivo u više decenija.

Donji dom ruskog parlamenta je prošle nedelje odobrio povlačenje Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Cilj Sporazuma o otvorenom nebu bio je izgradnja poverenja između Rusije i Zapada, tako što je više od 30 njegovih potpisnica dobilo mogućnost da obavlja izviđačke letove nad teritorijama drugih članica pakta radi prikupljanja informacija o vojnim snagama i aktivnostima.

Više od 1.500 takvih letova izvedeno je od stupanja Sporazuma na snagu 2002.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.