SAD ukinule neutralnost interneta 1Foto: Freeimages

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) ukinula je načelo „neutralnosti interneta“, koja je uvedena pre dve godine za vreme administracije Baraka Obame, koja je svima garantovala jednak i slobodan pristup globalnoj mreži.

Umesto toga, prihvaćena je politika koja će smanjiti regulativu većih internet provajdera i daće im široka ovlašćenja da odluče kojim sadržajima na internetu korisnici mogu da imaju pristup, a kojima ne, prenosi Glas Amerike.

FCC je glasao sa 3:2 za plan koji je podržavao predsednik komisije Adžit Pai, koga je na tu poziciju postavio predsednik Donald Tramp. Pai se zalagao za „laku ruku“ u regulativi velikih telekomunikacionih kompanija i okončanje prakse koju je doživljavao kao vladin „mikromenadžment interneta“.

Sastanak je na kratko bio prekinut iz bezbednosnih razloga pre nego što je komisija glasala. U video snimku prenosa sastanka videlo se da policajci sa psima ulaze u sobu, ali nije saopšteno šta se dešavalo.

Ova kontroverzna odluka ukidanja pravila neutralnosti interneta, koje kompletan saobraćaj na mreži tretira kao jednak, izazvalo je više stotina javnih protesta i više od milion poziva članovima Kongresa u kojima su građani izražavali protivljenje Paijevom planu.

Neke grupe za zaštitu potrošača obećale su da će pred sudovima osporiti nova pravila.

Njima se smanjuju restrikcije koje su velike provajdere, kao što su Komkast, Verajzon i AT&T, sprečavale da blokiraju ili da naplaćuju veću cenu kompanijama koje im se ne dopadaju, a onemogućavale su i 50 američkih država da sprovode sopstvena pravila u domenu internet sadržaja.

Pai kaže da će se njegovim planom okončati nepotrebna regulativa i većem broju Amerikanaca pružiti pristup internetu, iako se velikim internet provajderima daje pravo da blokiraju rivalske aplikacije, usporavaju konkurentske usluge i nude brža internet veza kompanijama spremnim da je
plate.

Tim Berners-Li, britanski preduzetnik i tvorac interneta, izrazio je protivljenje promenama američke politike. Na onlajn platformi Medijum je napisao da je suština interneta njegova neutralnost, odnosno princip da internet provajderi tretiraju svaki saobraćaj podjednako.

On je upozorio da će, ako se Paijeva pravila usvoje, internet provajderi imati moć da odluče kojim veb stranicama možete da pristupate i kojom brzinom će se učitavati sadrćaj.

Drugim rečima, moći će da odlučuju koje će kompanije imati uspeha na internetu, čiji će se glasovi čuti, a ko će se ućutkivati, rekao je Berners-Li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.