SAD: Višestruko porasla stopa samoubistava među zaposlenima 1Foto: Pixabay/ Counselling

Stopa samoubistava među američkim zaposlenima najveća je među muškarcima u građevinarstvu i rudarstvu i među ženama u sektoru zabave i medija.

Stopa samoubistava među američkim radnicima višestruko je porasla i najveća je među muškarcima u građevinarstvu i rudarstvu kao i među ženama u sektoru zabave i medija, pokazalo je istraživanje koje su sprovele američke vlasti, piše Al Jazeera Balkans.

Od 2000. do 2016. godine stopa samoubistava među Amerikancima u dobi od 16 do 64 godine porasla je 34 odsto – sa 12,9 na 17,3 smrti na svakih 100.000 ljudi, prema podacima studije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Najveća stopa samoubistava među muškarcima zabeležena je u sektorima građevinarstva i rudarstva – sa 43,6 smrti u 2012. godini na  53,2 smrti na 100.000 radnika u 2015. godini, pokazala je analiza, prenosi Hina.

Najviša stopa samoubistava među ženama je u sektoru zabave, dizajna, umetnosti, medija i sporta – sa 11,7 smrti u 2012. godini na 15,6 smrti na 100.000 zaposlenih u 2015. godini.

„S obzirom na to da najveći deo odraslih provodi mnogo vremena na poslu, radno mesto važan je i zanemareni deo prevencije samoubistava“, rekla je koautorka studije Deborah Stone iz CDC-a u Atlanti.

Cilj studije nije bio utvrditi koliko određene vrste zaposlenja imaju uticaj na rizik samoubistva.

Naučnici ističu da nedostak kontrole nad poslom i manjkanje osećaja sigurnosti posla mogu biti faktori koji povećavaju izglede za samoubistvo, kazala je Stone.

Mnogi faktori van radnog mesta takođe mogu uticati na rizik od samoubistva, uključujući probleme u odnosima s partnerom, zloupotreba droga, telesno i mentalno zdravlje, finansijski i drugi pravni problemi, dodaje Stone.

Dostupnost oružja ima veliki uticaj na to hoće li se misli o okončanju života pretvoriti u delo, dodaje ona.

Oružje može objasniti veću stopu samoubistava među muškarcima nego među ženama, kaže Gari Nami, direktor instituta za uslove rada u Bojseu, Idaho.

Kako bi proučio stope samoubistava po vrstama posla, CDC je analizirao podatke iz 17 država u 2012. i 2015. godini.

Rezultati suferišu da poslodavci mogu igrati ulogu u prevenciji samoubistava nudeći program opuštanja na poslu te podstičući korišćenje usluga psihologa i obučavajući zaposlene da prepoznaju upozoravajuće znakove rizika samoubistva i odgovore na njih, kaže Stone.

Promovisanje socijalnih interakcija umesto izolacije u dnevnim obavezama na poslu takođe može pomoći u prevenciji samoubistva, zajedno sa stvaranjem radne kulture inkluzije, koja onemogućava grubo ponašanje, kaže Nami.

„Put do samoubistva počinje kad jedan radnik počne neobjašnjivu i sistemsku kampanju interpersonalne destrukcije drugog zaposlenog“, tvrdi Nami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.