Smanjeni kapaciteti avionskog transporta dovode do otkazivanja letova 1Foto: Aleksandar Roknić

Nakon što su posle dve godine ukinute ograničavajuće mere borbe protiv pandemije korona virusa, potražnja za putovanjima se vratila ali su avio-kompanije i aerodromi u Evropi koji su smanjili broj radnika primorani da otkazuju letove.

Redovi putnika na aerodromskim linijama su dugački, a izgubljeni prtljag se gomila što signalizira da će ovo biti haotično leto za putnike u Evropi.

Zbog letnje turističke sezone koja je u toku, putnici se susreću sa haotičnim scenama na aerodromima, medju kojima su duga kašnjenja, otkazani letovi i neprijatnosti zbog izgubljenog prtljaga.

Najprometniji holandski aerodrom Šiphol (Schiphol) saopštio je da ;skraćuje letove i da ima na hiljade putnika dnevno iznad kapaciteta koji osoblje obezbedjenja može da podnese.

Izvršni direktor alijanse Air France-KLM, Ben Smit izjavio je danas da bi mogli proći meseci pre nego što Šiphol bude imao dovoljno osoblja da podnese potražnju.

Londonski aerodromi Gejtvik (Gatwick) i Hitrou (Heathrow) traže od avio-kompanija da ograniče broj letova.

Prevoznik sa popustom iziJet (easyJet) ukida hiljade letnjih letova kako bi izbegao otkazivanje u poslednjem trenutku i kao odgovor na ograničenja u Gejtviku i Šipholu.

Severnoameričke aviokompanije su pisale šefu transporta Irske zahtevajući hitnu akciju za rešavanje „značajnih kašnjenja“ na aerodromu u Dablinu.

Oko 2.000 letova otkazano je sa glavnih aerodroma u kontinentalnoj Evropi tokom jedne nedelje ovog meseca, pri čemu je sa Šiphola otkazano oko 9 odsto, saopštila je kompanija za avijaciju Sirium (Cirium).

Još 376 letova je otkazano sa aerodroma u Velikoj Britaniji, a letovi sa Hitroa čine 28 odsto, navodi se u saopštenju.

Na Hitrou, more nepreuzetog prtljaga prekrilo je pod terminala prošle nedelje.

Aerodrom je okrivio tehničke greške u sistemu za prtljag i zatražio od avio-kompanija da u ponedeljak smanje 10 odsto letova na dva terminala, što utiče na oko 5.000 putnika.

Situacija je slična i u SAD, gde su avio-kompanije prošle nedelje otkazale hiljade letova tokom dva dana zbog lošeg vremena baš kada raste broj letnjih turista.

Hiljade pilota, kabinskog osoblja, rukovalaca prtljagom i drugih radnika u vazduhoplovnoj industriji otpušteno je tokom pandemije, i sada ih nema dovoljno da se nose sa povratkom broja putovanja.

Iz sindikata FNV koji predstavlja većinu osoblja na amsterdamskom aerodromu Šiphol saopšteno je da su otpušteni radnici u vazduhoplovstvu „našli nove poslove sa većim platama, sa stabilnijim ugovorima“.

„Sada kada svi ponovo žele da putuju, radnici ne žele poslove na aerodromima“, navodi se u saopštenju.

U Belgiji je Brisel erlajns (Brussels Airlines) ;saopštio da će trodnevni štrajk koji počinje danas dovesti do otkazivanja oko 315 letova i uticati na oko 40.000 putnika.

Dvodnevni štrajkovi pogodili su pariski aerodrom Šarl de Gol ovog meseca, jedan od strane osoblja obezbedjenja, a drugi od strane osoblja aerodroma. Četvrtina letova je otkazana drugog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.