Noćenja turista za 67 odsto manje, letova za 37 odsto 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Ovog juna u EU bilo je čak 67 odsto noćenja turista manje nego istog meseca pre dve godine, dok je letova u julu najviše od početka godine, ali opet u padu od 37 odsto u odnosu na jul 2019, pokazuju podaci Eurostata.

Od početka pandemije turizam je u svetu među najviše stradalim sektorima u privredi i oporavak ove industrije, iako je ova letnja sezona znatno bolja od prošlogodišnje, na dugom je štapu. Rast broja noćenja u Evropi je poslednji put zabeležen februara prošle godine i tada je to bilo za sedam odsto više nego u istom periodu 2019. godine, pokazuju podaci Eurostata.

U martu 2020. EU beleži pad noćenja od čak 62 odsto u odnosu na godinu ranije, da bi u aprilu taj pad bio nepunih 95 odsto. Posle prolećnog zatvaranja, zemlje članice su polako počele da otvaraju granice, te je u junu prošle godine pad noćenja bio 67,4 odsto, gotovo identično padu koji je zabeležen juna ove godine. Tokom poslednjih godinu dana, najbolji rezultat ovaj turistički segment imao je avgusta prošle godine kada je noćenja turista bilo 31 odsto manje nego avgusta pre dve godine, kada krize nije bilo.

S druge strane, prema podacima Eurostata od početka ove godine broj letova u EU ide uzlaznom putanjom. Tako je u januaru bilo za 68,3 odsto manje letova nego januara 2019, a posle tri meseca još većeg pada u maju je taj procenat skočio za nekih dva odsto. U jeku turističke sezone, u julu, pad je prepolovljen i letova je bilo za 37 odsto manje nego istog meseca pre dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari