Stoltenberg: EU ne može da se štiti sama bez SAD i NATO 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Zemlje Evropske unije nisu u stanju da osiguraju sopstvenu odbranu bez Sjedinjenih Američkih Država i NATO, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg na Međuparlamentarnoj konferenciji EU o odbrani i bezbednosti.

„Evropsko jedinstvo nije u stanju da zameni transatlantsko jedinstvo. EU nije sposobna da sama štiti Evropu. Više od 90 odsto stanovnika EU živi u zemljama NATO, ali zemlje EU čine samo oko 20 odsto ukupnih vojnih izdvajanja članica NATO-a“, rekao je Stoltenberg, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, bilo kakvi vojni projekti EU treba da se realizuju isključivo kao dopuna NATO projektima.

Stoltenberg je, takođe, pozdravio pridruživanje SAD projektu vojne mobilnosti u okviru programa Struktuiranog vojnog partnerstva EU.

„To će omogućiti da se američka vojska i naoružanje brže prebacuju po teritoriji Evrope u cilju obezbeđivanja pojačanja za borbene grupe NATO u Istočnoj Evropi“, istakao je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je upozorio da „protivnici Alijanse teže ka tome da potkopaju transatlantsko jedinstvo“.

„Svaki pokušaj da se Amerika odvoji od Evrope oslabiće NATO, ali to će oslabiti i Evropu. Verujem samo u transatlantsko jedinstvo“, poručio je Stoltenberg.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Stoltenberg: EU ne može da se štiti sama bez SAD i NATO”

  1. Klasicna kako se to kaze kada se stiti neko napotrebno , gde Vi vidite neprijatelje svih evropskih drzava, pustite evropske drzave same sebima, a EU iz Brisela i NATO hvala dovidjenja.Kada ce drzave iz Evrope da progledaju ?. Opet im SAD diktirajau sve , sve se vratilo na staro .

  2. Doktrina NATO: Ja cu da te stitim od nevidljivog, smao meni znanog neprijatelja a nekada cu i sama da ga namestim da bude uverljivije , cisto da se ne posumnja a kada dodju moji interesi za ostvarivanje mojih ciljeva e onda ce sve da leti na Evropske drzave .
    Nema neprijatelja drzavama Evrope sem ako ga ovi koji insistiraju na neprijateljima ne proizvedu svojim nezakonitim ponasanjem . Shvati Evropo vec jednom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.