Stoltenberg: NATO će ove sedmice odgovoriti na predloge Rusije, spremi da sednemo za sto 1Jens Stoltenberg Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će ove sedmice pisano odgovoriti na ponudu koju je prošlog meseca poslala Rusija u vezi s sporazumom s NATO-om, te da su pripravni da sednu sa za sto i neće da rasporediti snage u Ukrajini, ali očekuju od Rusije „deeskalaciju“ napetosti.

“Trenutno finalizujemo predloge, pisani tekst. Poslaćemo im ga ove sedmice. To ćemo raditi paralelno sa SAD-om, jer je SAD pre nekoliko sedmica dobio ponudu. Isto tako smo i mi dobili sličan nacrt. U osnovi ćemo reći da smo spremni sesti i razgovarati”, poručio je Stoltenberg u izjavi za CNN, a  sarajevsko Oslobođenje pozivajući se na Anadolu Agency (AA).

“Spremni smo saslušati zabrinutost Rusije”, rekao je Stoltenberg, ističući da “još postoji diplomatski put” za rešenje ukrajinsko-ruske krize.

Stoltenberg je istakao da bi Rusija za to trebalo da deeskalira napetosti i u dobroj nameri bude spremna na susret s NATO-om.

“NATO neće rasporediti borbene jedinice u Ukrajinu. Ali moramo se pobrinuti da smo spremni i da nema nesporazuma oko naše predanosti odbrani svih saveznika, posebno na istoku saveza”, kazao je Stoltenberg.

Rusija je ranije iznela niz predloga u kojima negira nameru agresije na Ukrajinu i traži sigurnosne garancije od Zapada, uključujući neulazak Ukrajine u NATO i neraspoređivanje NATO oružja na ukrajinskom tlu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.