Stoltenberg: NATO ima čvrste veze sa svima na Zapadnom Balkanu 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

U intervjuu za podgoričku Pobjedu, Stoltenberg je rekao da se raduje što će Makedonija postati 30. članica tog vojnog saveza, da u potpunosti podržava BiH na evroatlantskom putu i poštuje odluku Srbije da ostane vojno neutralna ali da neguje partnerstvo sa zapadnom vojnom alijansom.

„Srbija je i dalje vredan partner. NATO u potpunosti poštuje činjenicu da Srbija ne teži pridruživanju NATO, u smislu njene politike vojne neutralnosti. Istovremeno, pozdravljamo činjenicu da je Srbija izabrala put partnerstva sa NATO. Naše partnerstvo koristi i Srbiji i NATO“, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO ponovio je da je usvajanje zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku odluka doneta u pogrešno vreme, uprkos zabrinutosti koju je NATO izrazio tim povodom.

„Iako je u načelu tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga pitanje o kojem Kosovo treba da odluči, mi smo jasno stavili do znanja da ovaj potez dolazi u pogrešno vreme. NATO podržava razvoj Kosovskih snaga bezbednosti u okviru njihovog trenutnog mandata. Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet će morati da preispita nivo angažovanja NATO sa Kosovskim snagama bezbednosti“, rekao je Stoltenberg, a preneo portal CDM.

Stoltenberg je dodao i da „sve strane moraju da osiguraju to da ova odluka, koja je donesena u pogrešno vreme, neće dodatno povećati napetosti u regionu“ i da „svi politički akteri u regionu moraju da se fokusiraju na napredak u reformama i na dijalog“.

On je naveo da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Ramuša Haradinaja informisao o aktuelnoj diskusiji medju članicama NATO.

„Naglasio sam da je važno zadržati smirenost i uzdržati se od bilo kakvih izjava ili akcija koje mogu dovesti do eskalacije. U tom kontekstu, pozdravljam stalnu komunikaciju izmedju našeg komandanta Kfora, general-majora Lorenca D’Adarija i njegovih kolega u regionu, uključujući njegov nedavni sastanak u Nišu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Milanom Mojsilovićem“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da NATO nastavlja da „u potpunosti podržava proces normalizacije izmedju Beograda i Prištine, kroz dijalog koji podržava EU“ što je „ključno za regionalni mir i sigurnost“.

Govoreći o zemljama regiona, Stoltenberg je kazao da je učešćem u važnim NATO misijama, poput one u Avganistanu i na Kosovu i spremnošću da izdvoji dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu, Crna Gora pokazala da je pouzdan i čvrst saveznik.

Dodao je da je njeno pristupoanje zapadnoj vojnoj alijansi povećalo sigurnost i sabilnost na Zapadnom Balkanu.
Stoltenberg je pozdravio rad na implementaciji sporazuma Makedonije i Grčke o imenu koji je u toku i rekao da ga raduje što će Makedonija biti 30. članica NATO, nakon što nacionalne procedure budu završene.

Ocenio je da „Bosna i Hercegovina, takodje, daje značajan doprinos NATO operacijama“ i dodao da NATO „u potpunosti podržava njihov evroatlantski integracioni put“.