Jens Stoltenberg Foto: EPA/JULIEN WARNAND

On je pozdravio je odluku Podgorice da do 2024. krene sa izdvajanjima dva odsto BDP-a za odbranu i sigurnost.

Vojne baze su isključivo stvar nacionalne nadležnosti, rekao je Stoltenberg u intervjuu za podgoričke „Dnevne novine“ koji je objavljen danas, prenosi Sputnjik.

Stoltenberg je kazao, navodi Sputnjik, da je NATO savez demokratija, osnovan sa jednim ciljem — da zemlje-članice stoje jedna uz drugu i međusobno se brane i da je „uveren da će članstvo u NATO-u pomoći Crnoj Gori u učvršćivanju sigurnosti i stabilnosti u regionu“. Pristupanje Crne Gore NATO-u je važan korak, ali to nije kraj puta. Crna Gora posvećeno nastavlja da radi na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, naveo je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je rekao da je NATO Crnoj Gori, koja je u junu zvanično postala 29. članica Alijanse, zahvalio na konkretnim i važnim doprinosima i pozdravio odluku Podgorice da do 2024. krene sa izdvajanjima dva odsto BDP-a za odbranu i sigurnost.

On smatra da je Zapadni Balkan strateški važna regija za NATO i zbog toga je, kako je rekao, Alijansa i dalje u potpunosti angažovana na tom području.

Naglasio je i da je saradnja sa Evropskom unijom ključna za rešavanje sigurnosnih izazova 21. veka, posebno na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li očekuje novo mešanje Rusije u izbore u Crnoj Gori, Stoltenberg je podsetio da svaka nacija ima pravo da odluči o svojoj budućnosti i da bira političke i bezbednosne aranžmane sa drugim narodima i organizacijama, bez mešanja bilo koje treće strane.