Stoltenberg: Odnosi sa Rusijom na najnižem nivou od hladnog rata 1Foto: Beta/AP/Virginia Mayo

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su odnosi sa Rusijom na najnižem nivou posle najnovijeg spora između Alijanse i Moskve, preneo je večeras Radio slobodna Evropa (RSE).

„Nije bilo teže od kraja hladnog rata“, rekao je Stoltenberg uoči dvodnevnog samita ministara odbrane Alijanse u Briselu.

NATO je nedavnoo proterao osam Rusa akreditovanih u Alijansi, navodeći da su obaveštajni agenti. NATO je takode prepolovio broj akreditovanih mesta za Rusiju.

Moskva je odgovorila povlačenjem svojih diplomata iz misije u NATO-u i zatvaranjem kancelarije Alijanse u Moskvi, optužujući NATO da ne želi dijalog i da nije pružio dokaze o navodnoj špijunaži.

„Još imamo puteve i kanale za komunikaciju sa Rusijom, ali žalimo zbog odluke Rusije da zatvori kancelarije NATO-a u Moskvi, kao i da povuče svoju misiju“, rekao je Stoltenberg.

„Pristup NATO-a Rusiji ostaje isti kao i ranije, što znači odvraćanje i odbranu, u kombinaciji sa naporima da se vodi smislen dijalog“, dodao je on.

Nemačka ministarka odbrane Anagret Kramp-Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer) izjavila je da je ruska misija pri NATO-u sprovodila obaveštajne aktivnosti pod plaštom svog diplomatskog statusa.

„To nije novo ponašanje“, rekla je ona.

Najnoviji spor izmedju NATO-a i Rusije nije na dnevnom redu samita u Briselu, gde se očekuje da će ministri odbrane razgovarati o takozvanom „master planu“ za odbranu Alijanse od bilo kakvog potencijalnog ruskog napada.

Članice NATO-a će razgovarati i o drugim pitanjima, uključujući zajedničku odbrambenu strategiju, zabrinutost zbog rasta uticaja Kine, o Avganistanu i o ulaganjima u nove tehnologije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Stoltenberg: Odnosi sa Rusijom na najnižem nivou od hladnog rata”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.