Žuti prsluci Foto: EPA-EFFE/IAN LONGSDON (arhivska fotografija)

Finkelkrot je napadnut verbalno ispred zgrade u kojoj stanuje u Parizu u subotu na marginama protesta građanskog pokreta „Žuti prsluci“, prenela je televizija BFMTV.

Filozof i pisac (69) nije reagovao na vulgarne i antisemtitske uvrede koje su mu uputili pripadnici „žutih prsluka“. Posle tog napada na društvenim mrežama kruže video snimci na kojima je nekoliko ljudi u žutim prsluci vikalo na Finkelkrota koji je bio iznenađen ali nije reagovao na uvrede.

Francuski predsednik Emanuel Makron je odmah reagovao i osudio napad. U međuvremenu je otvorena istraga i identifikovana jedna osoba osumnjičena da je učestovala u incidentu.

Finkelkrot je rekao da ne želi da podnese tužbu zbog incidenta.

Na incijativu Socijalističke partije, kojoj su se pridružile razne političke stranke, u Francuskoj će sutra biti održani skupovi protiv antisemitizma. Prema poslednjem izveštaju prenetom u medijima, antisemitska dela u Francuskoj su prošle godine bila u porastu.

Mnogi mediji ocenjuju danas da su taj antisemitski incident kao i drugi raniji neredi znatno pogoršali sliku o pokretu „Žutih prsluka“ koji poslednjih nedelja ima sve manju podršku Francuza.

Većina ispitanih Francuza smatra da bi trebalo da se okončaju protesti koji se održavaju svake subote od 17. novembra.

Povezani tekstovi