Svi pričaju o leopardima, ali niko ne govori o nemačkim bespilotnim letelicama koje stižu u Ukrajinu 1Foto: Pixabay/ Powie (Ilustracija)

Borbeni tenkovi i izviđački dronovi: Ukrajina će od Nemačke uskoro dobiti oba. To se saznalo istog dana prošle nedelje, ali je vest iz Berlina o odluci da se ukrajinska vojska snabdeva teškim tenkovima Leopard 2 zasenila onu iz Minhena. Naime, mlada startap kompanija Kuantum-Sistems dobila je drugu, mnogo veću porudžbinu za svoje dronove Vector od Ministarstva odbrane Ukrajine. Tu isporuku će finansirati nemačka vlada.

Izviđački dron „Vektor” je već dokazao svoju vrednost u ratu u Ukrajini. Naime, početkom avgusta prošle godine Kijev je naručio 33, a sada, pet meseci kasnije, još 105 komada. Inače, još u proleće prošle godine, suosnivač i izvršni direktor kompanije Florijan Zajbel rekao je nemačkim medijima da ga je kontaktirao ukrajinski milijarder koji je želeo da kupi dronove za vojsku svoje zemlje i da je nekoliko drugih oligarha sledilo njegov primer, piše Dojče vele.

Bespilotne letelice „vektor” su stoga bile u upotrebi u Ukrajini u vreme kada su mnogi političari u Nemačkoj imali ozbiljne sumnje u svrsishodnost isporuka naoružanja toj zemlji. Ali, to nije oružje, što takođe objašnjava zašto je nemačko ministarstvo privrede tako brzo izdalo dozvolu za izvoz. Ova letelica, pokretana propelerima dužine 1,63 m i raspona krila od 2,8 m, služi za izviđanje. Može da provede do 120 minuta u vazduhu i prenosi video i podatke sa udaljenosti do 30 kilometara, što je domet mnogih artiljerijskih oruđa.

Jedan primerak košta 180.000 evra, a nemačka vlada će tako platiti skoro 20 miliona evra za novu narudžbu ukrajinskog Ministarstva odbrane. Na pitanje zašto je „Vektor” toliko skup, Florijan Zajbel je za DV rekao da je zapravo jedan od jeftinijih, mnogo skuplji su izraelski ili američki vojni izviđački dronovi. „U njega je ugrađeno mnogo vojne tehnologije: specijalne antene, uređaji za noćno osmatranje, infracrvene kamere, veze za prenos podataka. Softver je razvijan skoro deceniju, na primer kada je u pitanju kontrola i navigacija.”

„Vektor” je ušao u serijsku proizvodnju 2020. godine, a slanjem prvih primeraka u Ukrajinu u proleće 2022. minhenska startap kompanija je prvi put u ratnoj zoni upotrebila svoje dronove u vojne svrhe. „Mi na Zapadu moramo da učinimo sve što je moguće da se ovaj rat što pre okonča, ali Moskvu možemo da primoramo za pregovarački sto tek kada Rusi vide da će izgubiti rat. Sve dok misle da mogu da pobede – nastaviće“, uveren je minhenski preduzetnik.

Posle isporuke Ukrajini, za izviđački dron su se zainteresovale i druge vojske – nemački Bundesver, kao i američka i holandska vojska.

Što se tiče isporuke dronova ukrajinskoj vojsci, predstavnici kompanije Kuantum Sistems, koji su već nekoliko puta putovali u Ukrajinu, trenutno rade na organizovanju servisiranja na licu mesta, kako bi izbegli transport do Nemačke. Posle novog naloga iz Kijeva taj posao je dodatno intenziviran, ali Florijan Zajbel nije želeo da otkriva detalje u intervjuu za DV, prenosi N1 Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.