Talibani ne isključuju mogućnost održavanja izbora 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Glavni portparol talibana Suhail Šahin nije isključio mogućnost održavanja izbora u Avganistanu, javio je danas Glas Amerike (VOA).

Šahin je rekao da će to pitanje biti rešeno novim ustavom.

„Sačekajmo malo kada je reč o pitanju izbora. Planiramo donošenje novog ustava, pa ćemo i tome razgovarati kada budemo radili njegov nacrt“, rekao je Šahin u intervjuu za Urdu servis VOA.

Tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001, talibani su kritikovali demokratske izbore, karakterisali ih kao zapadnu tradiciju suprotstavljenu islamu, napadali biračka mesta, radnike i predizborne mitinge.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Avganistanom 15. avgusta, a predsednik Ašraf Ganije napustio zemlju. SAD i saveznice su evakuisale više od 120 hiljada ljudi iz Kabula.

Nova vlada je formirana prošle nedelje, a u njoj su uglavnom pripadnici tvrde struje talibana, na čelu sa premijerom Mohamadom Hasanom Akhundom.

U vladi nema žena, ni pripadnika nacionalnih manjina kojih je u protekle dve decenije bilo u vladi.

Talibani su se ogradili rekavši da imenovanja nisu za stalno, te da će ženama biti omogućeno ušeće u vladi, iako ne na ministarskim mestima.

Ustav Avganistana iz 2004. propisuje da svi zakoni moraju da budu u skladu sa šerijatskim pravom, talibani najavljuju još strože propise.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.