talibani kabul ajmani al zavahiriFoto: EPA-EFE/STRINGER

Talibanski zvaničnici izjavili su danas da nisu imali saznanja o tome da je Ajman al Zavahiri, vođa Al Kaide i nekadašnja desna ruka osnivača ove terorističke organizacije Osame bin Ladena, živeo u centru Kabula.

Oni su ovo izjavili samo nekoliko dana pošto su Sjedinjene Države potvrdile da su njihove snage u napadu dronom ubile Zavahirija.

Kako piše Gardijan, ubistvo Zavahirija na balkonu njegove “sigurne kuće” u Kabulu u nedelju je dodatno zateglo odnose između talibana i zapada, u vreme dok vladari Avganistana pokušavaju da pronađu novac kako bi se izborili sa ekonomskom katastrofom nakon povlačenja SAD iz zemlje pre godinu dana.

“Vlada i rukovodstvo nisu znali ništa o tome što se tvrdi”, rekao je šef talibanske političke kancelarije u Dohi, Katar, Suhail Šahin.

Ova tvrdnja je u direktnoj suprotnosti sa onim što su američki zvaničnici izjavili u vezi napada.

Oni tvrde da je Zavahiri odsedao u kući glavnog pomoćnika višeg talibanskog lidera Sirajudina Hakanija.

Hakani je zamenik lidera talibana, služi kao ministar unutrašnjih poslova u njihovoj vladi i predvodi mrežu Hakani, moćnu frakciju unutar pokreta.

Talibani su se u sporazumu iz Dohe 2020. prema SAD obavezali da neće pružati utočište članovima Al Kaide ili onima koji žele da napadnu SAD.

“U toku je istraga u cilju pronalaženja istine o toj tvrdnji. Liderstvo stalno organizuje sastanke tim povodom. Saznanja će biti podeljena sa svima”, rekao je Šahin.

Udar dronom rano ujutro u nedelju potresao je Šerpur, distrikt u Kabulu koji je nekada bio poznat po istorijskim zdanjima ali je 2003. razrušen da bi se napravio prostor za luksuzne kuće za zvaičnike u avganistanskoj vladi koju je podržavao zapad i organizacije za međunarodnu pomoć.

Posle povlačenja SAD u avgustu 2021, viši talibanski zvaničnici su se uselili u neke od tih napuštenih kuća.

Mreža Hakani je avganistanska islamistička pobunjenička grupa izgrađena oko porodice istog imena.

Tokom 1980-tih, oni su se borili protiv sovjetskih snaga, a u proteklih 20 godina protiv Amerikom predvođenih NATO trupa i bivše avganistanske vlade.

Ubistvo Zavahirija predstavlja najveći udarac za tu terorističku organizaciju od ubistva njenog osnivača Osame Bin Ladena 2011. godine.

Zavahiri, jedan od najtraženijih terorista na svetu, imao je ključnu ulogu u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine zajedno sa osnivačem Al Kaide Osamom bin Ladenom.

Rođen je 1951. godine uEgiptu, a 1985. odlazi u Pakistan, gde je radio kao hirurg i lečio borce koji su bili angažovani sa sovjetskim trupama u Avganistanu.

Tamo je upoznao Bin Ladena, istaknutog vođu mudžahedina sa kojim se zbližio.

Zavahiri se smatrao Bin Ladenovom desnom rukom, a neki stručnjaci su verovali da je bio “operativni mozak” iza napada u SAD 11. septembra 2001.

Nakon što su američke snage ubile Bin Ladena u Pakistanu 2011. godine, preuzeo je vođstvo Al Kaide.

Zavahiri je bio drugi na listi 22 “najtraženija terorista” američke vlade 2001. godine, za čiju je glavu nuđena nagrada od 25 miliona dolara.

SAD su i ranije pokušavale da ubiju Zavahirija, ali bez uspeha.

U januaru 2006. bio je meta američkog raketnog udara u blizini pakistanske granice sa Avganistanom.

U napadu su ubijena četiri člana Al Kaide, ali je Zavahiri preživeo i pojavio se na video snimku dve nedelje kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.