Teže do razvoda u Danskoj 1Foto: Stanislav Milojković

Donedavno su Danci mogli da se razvedu popunjavanjem jednostavnog onlajn formulara. Ali po novom paketu zakona, parovi koji su odlučili da se razdvoje moraju da sačekaju tri meseca i da idu na savetovanje pre nego što dobiju mogućnost da raskinu brak.

Anketa koju je sproveo list Politiken pokazala je da 68 od 98 lokalnih samouprava u Danskoj nudi bračno savetovanje za parove koji imaju problema, uz obrazloženje da očuvanje porodica opštinama štedi novac za stanovanje i usluge. Ove inicijative, koje se u mnogim zemljama posmatraju kao nedobrodošlo uplitanje države u privatne živote građana, su široko prihvaćene i u javnosti i među političarima u Danskoj, a kritikuje ih samo mala stranka Liberalni savez.

Ova zemlja je dugo bila šampion kada su u pitanju porodična prava, nudi jednogodišnje roditeljsko odsustvo i univerzalni dnevni boravak, ali je ipak tokom 2018. zabeleženo 15.000 razvoda, dok je sklopljenih brakova te godine bilo gotovo upola manje.

“Radi se o smanjivanju ljudske i finansijske cene razvoda”, kaže Gert Martin Hald, psiholog i vanredni profesor javnog zdravlja na Univerzitetu u Kopenhagenu, koji je učestvovao u kreiranju kursa za savetovanje, što je sada obavezno za sve parove sa decom mlađom od 18 godina pre nego što njihov zahtev za razvod može da se završi. “To je dobra stvar i za svaki pojedinačni par i za celu opštinu – prevencija je uvek bolja nego lek”, rekla je Jete Haislund, šefica odeljenja za zdravstvenu zaštitu u opštini Ringkobing-Skjern na zapadu Danske, jednoj od prvih lokalnih vlasti koje su eksperimentisale sa terapijama za parove.

Cilj vladinog tromesečnog “perioda čekanja” i kursa za “saradnju posle razvoda”, koji može da se pohađa onlajn ili preko aplikacije, jeste da se proces razvoda olakša i za parove i za decu, pružajući im mogućnost da poboljšaju komunikaciju i izbegnu “zamke”. Roditelji imaju mogućnost da sami osmisle individualni kurs na osnovu 17 polučasovnih modela koji nude konkretna rešenja za potencijalne oblasti konflikta tokom procesa razvoda, uključujući i stvari kao što su organizovanje rođendanskih zabava za decu i kako da razgovaraju sa bivšim partnerima kada su ljuti.

“Radi se o tome da oni razumeju i sami sebe i svog partnera i reakcije dece, kao i o izlaženju na kraj sa svim tim stvarima kao što je starateljstvo nad decom posle razvoda. To im pomaže da se izbore sa stresom, nervozom i depresijom i da smanje broj dana tokom kojih odsustvuju sa posla”, objasnio je Gert Martin Hald. Prema njegovim rečima, pre nego što je uveden, kurs je ispitan na 2.500 volontera, i postao je hvaljen među stručnjacima i onima koji su ga završili. “Podaci su jasni: taj program funkcioniše. U 13 od 15 slučajeva imao je umeren do jak pozitivan uticaj na mentalno i fizičko zdravlje i doveo do kraćeg odustva sa posla. Posle 12 meseci, parovi su međusobno komunicirali kao da se nisu ni razveli”, kaže Hald.

Hjalmar, izvršni direktor u oblasti marketinga star 40 godina, koji nije želeo da mu se objavi puno ime, je za Gardijan rekao da je pre četiri godine pohađao kurs dok je još bio u probnoj fazi i da smatra da je veoma koristan. “Očigledno je da se time neće popraviti razoren brak. Ali to vam pomaže da se izborite sa nekim veoma važnim stvarima u vreme kada možda ne razmišljate baš najjasnije”, smatra Hjalmar.