Donald Tramp Foto: EPA-EFE/Ron Sachs

Tramp je rekao za vreme sastanka sa svojim minstrima da bi mogao da odobri određeno odlaganje ukoliko su pregovori zaista blizu pravog sporazuma. On je ipak dodao da uopšteno govoreći nije za to.

SAD su dale Kini do 1. marta da se dođe do dogovora oko trgovinskog spora između dve zemlje pre nego što počnu da sprovode odluku o podizanju carina sa 10 na 25 odsto na uvezene kineske prozvode u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Tramp je rekao da se pregovori koji su u toku dobro odvijaju.

Delegacija visokih američkih funkcionera sastaje se sa svojim kineskim kolegama da pripremi teren za pregovore glavnih pregovarača dve zemlje Roberta Lajtizera i Liu Hea, u glavnom gradu Kine, Pekingu, u četvrtak i petak.

Tramp je takođe podsetio da planira da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom da razgovara o tačkama oko kojih u grupnim pregovorima nisu uspeli da se slože.

Pregovori se vode oko uspostavljanja ravnoteže u trgovinskoj razmeni, ali i o strukturnim reformama kao što je prekid prisilnog transfera tehnologije od strane Kine i njeno nepoštovanje intelektualne svojine. Amerikanci takodje insistiraju na potrebi da se uspostavi mehanizam za proveru primene mogućeg sporazuma.

Povezani tekstovi