Foto: EPA-EFE ERIK S

On je to izjavio dan pošto je s kineskim predsednikom Si Đinpingom dogovorio primirje na američko-kineskom trgovinskom ratu na radnoj večeri na margini samita G20 u Buenos Ajresu.

„Kina je prihvatila da smanji i ukine carine na vozila koja stižu u Kinu iz SAD. Trenutno su te carine 40 odsto“, napisao je na Tviteru američki šef države, prenosi RSE.

Predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping postigli su u Buenos Ajresu dogovor da se suspenduje uvođenje najavljenih kaznenih američkih carina na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Carine su suspendovane na 90 dana a dve zemlje će „odmah početi pregovore o strukturnim promenama“ o zaštiti intelektualne svojine, sajber kradji i o drugim prioritetima SAD, rekla je posle postignutog dogovora predstavnica za štampu Bele kuće Sara Hakabi Sanders.

Kaznene carine na pojedinu kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara trebalo je da budu povećane sa 10 odsto na 25 odsto od 1. januara, a Tramp je razmatrao i uvođenje takvih carina na još neke kineske proizvode.