U Japanu povučeno 1,63 miliona doza vakcine Moderna zbog anomalije 1Foto: EPA-EFE/Gary Coronado

Japanske vlasti saopštile su danas da su povukle 1,63 miliona doza vakcine protiv korona virusa američke kompanije Moderna posle izveštaja o prisustvu nečistoća u tri serije distribuirane vakcine.

Japanska farmaceutska grupa Takeda, koja uvozi i distribuira vakcinu Moderna u zemlji, saopštila je da je primila „izveštaje iz nekoliko centara za vakcinaciju da su strana tela pronađena u zatvorenim bočicama vakcine iz specifičnih serija“.

„Posle konsultacija sa Ministarstvom zdravlja, odlučili smo da od danas obustavimo upotrebu vakcine“ pogođenih serija, a to je 1,63 miliona doza, dodala je Takeda.

Japanska grupa zatražila je od Moderne da sprovede „hitnu istragu“.

Iako nije navela detalje o prirodi otkrivenih nečistoća, Takeda je precizirala da još nije primila izveštaje o mogućim zdravstvenim rizicima vezanim za te doze vakcine.

Japansko Ministarstvo zdravlja je sa svoje strane navelo da će sarađivati sa Takedom u distribuciji alternativnih doza vakcine, kako bi se izbegao prekid nacionalnog programa vakcinacije stanovništva.

Oko 43 odsto stanovništva Japana je potpuno vakcinisano protiv korona virusa, ali se u Japanu i dalje širi delta soj virusa.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.