U Sloveniji danas referendum o izmeni Zakona o vodama, test za Janšinu vladu 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Građani Slovenije se danas izjašnjavaju na referendumu o izmeni Zakona o vodama, koji predstavlja test za vladu desničarskog premijera Janeza Janše.

Nakon što je Janšina Vlada u martu usvojila predlog novog zakona, a potom i parlamentarna većina, ekološki aktivisti su inicirali referendum, u nastojanju da spreče stupanje predloženih izmena na snagu.

Aktivisti navode da bi predložene izmene negativno uticale na životnu sredinu i kvalitet vode.

Namera Vlade da izmeni Zakon o vodama podstakla je usijanu debatu, a u središtu spora je odredba koja reguliše izgradnju u blizini mora, reka i jezera, naročito hotela, prodavnica i restorana, navodi Asošiejted pres.

Protivnici izmena tvrde da bi novi zakon bio u interesu privantnih investitora i da bi ograničio javni pristup vodi i ugrozio njen kvalitet.

Referendumsko pitanje glasi: „Da li ste za donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, koji je Skupština usvojila 30. marta 2021. godine?“

Da bi zakon bio odbijen, većina birača mora da glasa protiv, pod uslovom da protiv glasa najmanje petina od ukupnog broja glasača, odnosno nešto manje od 340.000 od 1,7 miliona birača sa pravom glasa., navodi agencija STA.

Preliminarni rezultati se očekuju večeras.

Spor oko izmene Zakona o vodama odražava povećane političke tenzije u Sloveniji, u vreme kada se Janšina vlada suočava sa optužbama da guši demokratske i medijske slobode.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.