U Varšavi ponovo donatorska konferencija da se poveća pomoć Ukrajini 1Foto: Beta/AP Photo/Michal Dyjuk

Evropska unija je tokom 10 sedmica rata u Ukrajini poslala pomoć u vrednosti od četiri milijarde evra ali to nije dovoljno, kazala je danas predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen na donatorskoj konferenciji u Varšavi koju su, da bi se povećala pomoć Ukrajini, organizovali Švedska i Poljska a partner je i EU.

„Putin mora da plati cenu za tu agresiju, ali imamo i druge mogućnosti ekonomske pomoći. Tokom 10 nedelja rata četiri milijarde evra, toliko vredi naša dosadašnja novčana pomoć. Mobilisali smo 3,5 milijardi evra za pomoć izbeglicama u EU, ali, što je najvažnije, ranije ovde u Varšavi 1,8 milijardi, toliko smo se obavezali da pošaljemo interno raseljenim u Ukrajini“, kazala je danas na donatorskoj konferenciji predsednica EK.

Predsednica EK naglasila je da to nije dovoljno i započela je predstavljanje darova i pomoći na koje se obavezuju na ovoj konferenciji vlade i privatne kompanije sa sumom od 200 miliona evra koje će EK poslati izbeglicama koji su interno raseljeni u Ukrajini.

Domaćin donatorskog skupa, poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je da se Ukrajini šalje tek četvrtina njenih potreba humanitarne pomoći.

„U ovom trenutku šalje se manje od 25 odsto potreba. Potrebno nam je više fondova za namirnice, za potrebe za higijenom. Nadam se da će nam današnja konferencija pomoći da pribavimo ta sredstva. I dalje ćemo vam pomagati na svaki mogući način. Pobedićete u tom ratu, pobedićemo zajedno, zajedno ćemo pokazati da evropske vrednosti nisu samo puste reči, već da za njima idu dela“, rekao je Moravjecki.

Poljski premijer kazao je da želi kasnije u poratnu obnovu Ukrajine da uključi ceo svet.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji se, kao i deo učesnika, obratio konferenciji onlajn, kazao je da Ukrajina ne očekuje samo obećanja već konkretne korake.

„Ukrajini je potrebno i da se brzo pridruži EU preko statusa države kandidata koji može da joj se dodeli već sada, pod određenim uslovima i po hitnom postupku. Rat Rusije protiv Ukrajine pripremljen je kao šamar ujedinjenoj Evropi. Veće ujedinjavanje Evrope biće dobar odgovor“, kazao je Zelenski.

Srbija takođe učestvuje u ovoj donatorskoj konferenciji a njena obećanja i mogućnosti da pomogne Ukrajini predstavlja predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.