Ukrajinci “brzo i snažno” napreduju i oslobađaju teritorije: Rusija objavila granice 1Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je “dobre vesti sa fronta” . U večerašnjem obraćanju kazao je da su ukrajinske trupe uspele brzo i snažno da napreduju na jugu i istoku zemlje i oslobodile više naselja.

„Ukrajinska vojska napreduje prilično brzo i snažno na jugu zemlje u kontekstu trenutne obrambene operacije. Samo ove nedelje, od ruskog pseudoreferenduma, više od deset mesta je oslobođeno“, rekao je Zelenski. „Ta mesta se nalaze u regijama Herson, Harkov, Lugansk i Donjeck“, dodao je ukrajinski predsednik.

Prema podacima ukrajinske vojske 125.000 ukrajinskih vojnika je angažovanoi u kontraofanzivi u oblasti Herson.

Nešto ranije danas Savet Ruske Federacije jednoglasno je na plenarnoj sednici odobrio četiri federalna ustavna zakona o prijemu takozvanih Narodnih republika Donjeck i Lugansk, kao i regija Zaporožja i Herson u Rusiju.

Senatori su stojeći pozdravili usvajanje zakona. Predsednica Saveta Ruske Federacije Valentina Matvienko čestitala je svim stanovnicima Donbasa te Hersona i Zaporižje te svim Rusima „na ovom istorijskom događaju“.

Prema dokumentima, DNR i LNR će i unutar Rusije zadržati svoje pređašnje nazive, a ruski će biti službenih jezik. Zaporožja i Herson, navodi se, ulaze u sastav regije kao zasebni entiteti i ostaju regije.

Granice republika i regija odrediće se njihovim granicama koje su „postojale na dan njihova formiranja i prijema u sastav Ruske Federacije“.

Navodi se i kako će, u skladu sa međunarodnim ugovorima, granice koje dodiruju stranu državu biti državna granica Ruske Federacije.

Takođe se navodi da će, kako je i navedeno u ustavnim zakonima, DNR i LNR biti deo Ruske Federacije u granicama iz 2014, utvrđenima njihovim ustavima.
U međuvremenu, sa fronta je stigao apel ukrajinskog padobranca Jurija Kočevenka Rusima!

„Toliko želiš ovu zemlju? Ostaćeš na njoj!“ kaže ukrajinski padobranac koji stoji ispred tela mrtvih ruskih vojnika.
„Mi smo na svojoj zemlji i borimo se za svoje porodice, kaže. „Za sedam meseci niste mogli ništa da uradite sa svojim tenkovima i svojim projektilima i svojom takozvanom vojskom.

Mislite li da vaša loše obučena, loše opremljena horda poslata da umre od ludog diktatora može bilo šta da promeni? Borimo se za našu slobodu i za našu budućnost, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.