VoA: Agencija SAD predviđa natprosečnu sezonu uragana 1Fotografija uragana Florens Foto: EPA-EFFE-NOAA HANDOUT

Meteorolozi SAD predviđaju natprosečnu sezonu uragana ove godine, navodi se u novom izveštaju Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), a prenosi danas Glas Amerike (Voice of America – VoA).

„Prognostičari predviđaju 60 odsto šanse za sezonu preko normalne, 30 odsto šanse za skoro normalnu sezonu i 10 odsto šanse za sezonu ispod normalne“, saopštila je NOAA.

Uobičajena sezona, od 1. juna do 30. novembra, beleži 14 imenovanih oluja, uključujući sedam uragana i tri velika uragana. Ove godine NOAA predvidja izmedju šest i deset uragana, od kojih su tri do pet glavni.

Ali ova predvidjanja nisu blizu najvećeg broja oluja zabeleženog 2020. godine, tada se dogodilo 14 uragana, od čega sedam velikih.

Ipak, NOAA upozorava da stanovnici obalnih područja moraju ostati na oprezu tokom sezone.

„Potrebna je samo jedna oluja da se uništi zajednica“, rekao je Ben Fridman, vršilac dužnosti administratora NOAA.

Vodeći prognostičar agencije Metju Rosenkrans rekao je da su klimatske promene povećale količinu kiše u olujama za oko tri odsto i da se očekuje da ona u budućnosti poraste za oko deset odsto.

Uragan Laura je prošlog avgusta pod vodom ostavio neka područja Luizijane i jugoistočnog Teksasa, usmrtivši na desetine ljudi.

Do kraja sezone uragana 2020. godine, meteorolozima je ponestalo imena i oluje su počeli da imenuju znakovima grčkog alfabeta.

VoA je objavio i fotografiju uragana sa imenima, medju kojima su Artur, Berta, Gonzalo, Vilfred, Doli, Fej, Polet, Džozefina, Edvard, Marko i Omar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.