Zaev u obraćanju naciji: Bugarska nameće S. Makedoniji neprihvatljive i uvredljive uslove 1Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je danas u obraćanju naciji ocenio da je Bugarska vetom na početak pregovora njegove zemlje o prijemu u EU prekršila Dogovor o dobrosusedstvu i prijateljstvu i da su uslovi koje nameće neprihvatljivi i uvredljivi za makedonski narod.

Zaev je rekao da Sofija „nije skupila hrabrost da se ponaša evropski“ i da njen“gest ne pokazuje ni prijateljatvo, ni bratstvo“, ali da Severna Makedonija ostaje posvećena traženju rešenja s Bugarskom koje će garantovati početak pregovra sa EU, bez zadiranja u makedonski identitet.

„Stav Bugarske je potpuno iracionalan i uvredljiv za Makedonce i ceo naš narod. U 21. veku nije evropski, niti demokratski, da kažete drugom kako da se oseća, kako da se samopredeli. Nije everopski da pišete istoriju drugom narodu. Da mu namećete identiteti i da ga ubeđujete da treba da prihvati“, rekao je Zaev.

Istako je da je njegova vlada „odbila da pregovara o stvarima o kojima ne sme ni da se razgovara“.

„Zato smo stali čvrsto u odbranu makedonskih nacionalnih interesa. Nismo dozvolili da se dira u dostojanstvo makedonskog identiteta i u stubove identiteta, a to su makedonski narod i makedonski jezik“, rekao je Zaev.

Vlada Severne Makedonije je, kako je istakao, „za pregovore sa EU, ali ne po cenu revizije makedonskog identiteta i ne pod uslovima koje nameće Bugarska“.

„Mi kažemo ‘Da!’ za Evropu i kažemo ‘Ne!’ za ucene makedonskog naroda! I ‘Ne!’ za ucene naših sugrađana Albanca, Turaka, Roma, Srba, Bošnjaka, Vlaha i svih drugih“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Po njegovim rečima, njegova vlada neće dozvoliti da bude ugrožen ni antifašistički identitet zemlje i da bude doveden u pitanje.

„Temelji naše državnosti su antifašizam ASNOM-a, kao što su temelji našeg identiteta makedonski narod i makedonski jezik. To su naši stubovi iz prošlosti, to su naši stubovi za budućnost“, rekao je Zaev.

Ponovio je da Vlada Severne Makedonije ostaje na istom strateškom koloseku ka EU i da će nastaviti „sa snažnim reformama sa snažnim identitetom“.

„Naša obaveza je da ovde sprovedemo evorpske standarde! Za nas nema drugog puta, nema druge alternative. Nema odustajanja!“, rekao je Zaev.

Premijer je konstatovao da je, „nažalost, proces proširenja kao strateški cilj EU, zaustavila Bugarska s pozicija zemlje članice“ EU i da je to „neodgovorna i teška geostrateška greška“.

„I dobro je što naši međunarodni prijatelji ne prećutkuju ovu grešku. Ne ćute jer znaju da smo pokazali prijateljstvo i dobru volju prema Bugarskoj. Nadamo se da će šteta izazvana ovim nepravednim vetom za evropsku integraciju regiona i evropske vrednosti, moći brzo da se nadoknadi“, rekao je Zaev u obraćanju naciji povodom veta Sofiije na početak pregovora Severne Makedonije sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.