kineski špijunski balonIlustracija Foto: Betaphoto/Brian Branch via AP

Čini se da je saga o špijunskim balonima uznemirila kineske diplomate, koje su se proteklih dana borile za kredibilitet prelaskom u ofanzivu, piše Njuzvik.

Posmatrači su i dalje zbunjeni procesom donošenja odluka u Pekingu, kao i izborom kineske vlade da se prikaže kao oštećena strana, pošto je počela sa pomirljivim tonom koji bi možda spasio njenu reputaciju usred novih diplomatskih nesreća.

Samo nekoliko nedelja nakon što je pozdravila naširoko očekivanu posetu Entonija Blinkena Pekingu, Kina je odgovorila na odluku američkog državnog sekretara da odloži put tvrdeći da to uopšte nije potvrđeno.

Nakon što su slike obaranja balona za nadzor bile zalepljene na naslovne strane novina širom sveta, Kina je poslala zvanično upozorenje američkoj ambasadi u Pekingu. Ksie Feng, zamenik ministra spoljnih poslova za koje mnogi smatraju da će postati sledeći kineski izaslanik u Vašingtonu, rekao je SAD da „ne preduzimaju nikakve dalje akcije koje bi mogle da potkopaju interese Kine ili da eskaliraju ili prošire tenzije“.

I dalje se spekuliše o motivima Pekinga da lansira letelicu visoku više od 60 metara tako blizu Blinkenovoj poseti Kini, što bi bila prva poseta američkog visokog diplomate u poslednjih pet godina. Predsednik Džo Bajden, koji je u ponedeljak postavio slično pitanje u Beloj kući, rekao je: „Oni su kineska vlada“.

Neki veruju da je balon mogao nenamerno skrenuti sa kursa, a njegova misija nadzora je verovatno nepoznata najvišim kineskim liderima, koji su bili zauzeti organizovanjem javnog detanta sa američkim kolegama. Drugi kažu da je jedina greška kineske vlade to što je uhvaćena.

Nakon daljih američkih otkrića, kineski zvaničnici su od tada priznali najmanje još jedan balon koji je navodno zalutao iznad Latinske Amerike i Kariba.

Ono što je izvesnije, međutim, jeste da je prvi pokušaj da privatno spase Blinkenove planove pre nego što je prisustvo balona nad kontinentalnim Sjedinjenim Državama objavljeno u javnosti, Peking tada izgleda potcenio uticaj incidenta na Vašington, da je njegov neizbežni povratak ratobornosti konačno razbio njegov pokušaj šarmirajući Zapad nakon godina samoizolacije tokom pandemije.

„Razvijajući odgovor Kine, isprva naizgled skrušen, ali sada potpuno konfrontirajući, neće učiniti Pekingu nikakvu uslugu u Vašingtonu“, rekao je Kreg Singlton, viši kineski saradnik Fondacije za odbranu demokratija, nestranačkog istraživačkog centra.

„Malo je verovatno da kineski lider Si Đinping nije znao za postojanje ovog programa visokog rizika, čak i ako možda nije bio obavešten da je misija u toku nekoliko dana pre planiranog putovanja sekretara Blinkena u Peking“, rekao je Singlton za Njuzvik.

„Sumnjam da bi Peking želeo da ova sramna epizoda prođe što je pre moguće. Kina gotovo sigurno neće preduzeti kinetičke, uzvratne akcije protiv američkih vazdušnih sredstava koja legalno deluju u Indo-Pacifiku“, rekao je on.

Pošto se čvrsto držalo svog argumenta da je balon bio „civilni vazdušni brod“ koji je prikupljao vremenske podatke i kasnije odnesen sa kursa od strane sila koje su van njegove kontrole, kinesko rukovodstvo se sada suočava sa vrlo realnom perspektivom da ima neke ili deo svojih tehnologija i metoda otkrivena svetu.

Vašington, koji se takođe nije pomerio sa svoje početne procene, insistira da je balon namerno prošao kroz SAD u pokušaju da nadgleda osetljive lokacije, na kraju ne uspevši da postigne svoj cilj zbog efikasnih protivmera. Visoki zvaničnici su svesni da američka javnost očekuje od Bajdenove administracije da otkrije dalje detalje o svojoj tekućoj operaciji oporavka kod Južne Karoline.

General Glen VanHerck, komandant NORAD-a i USNORTHCOM-a, rekao je u ponedeljak da je cilj „da pružimo što više informacija medijima, javnosti, Kongresu – svima koji su zainteresovani za ono što zapravo nalazimo”.

Bela kuća nije odgovorila na pitanja Njuzvika o potencijalnom povratku ostataka balona u Kinu.

Mao Ning, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je u utorak da letelica „ne pripada SAD, već pripada Kini“.

„Svi dokazi daju Kini ograničene mogućnosti osim da se drži kartice žrtve, jer je povlačenje politički nemoguće u ovom trenutku“, rekla je Kristal Tu, pomoćnica istraživača na Institutu za istraživanje nacionalne odbrane i bezbednosti, najvišeg vojnog mišljenja Tajvana. „S obzirom na dosadašnje pobitne izjave Kine i „nenamerne“ odgovore, to može ukazivati na to da je ovo bilo neočekivano.

„Posebno sam zbunjen procesom donošenja odluka u Kini. Na primer, kako je Kina, kao glavni igrač u Svetskoj meteorološkoj organizaciji sa regionalnim centrom upravo u Pekingu, možda zanemarila profesionalne vremenske prognoze pre takvog raspoređivanja“, rekla je Tu za Njuzvik.

„Zimski mlazni tokovi iz pojačanog polarnog vrtloga iz Sibira više nisu neuobičajeni vremenski događaj. Još sredinom januara, glavni meteorolog iz Kanade za životnu sredinu je već dao prognozu da će se polarni vrtlog pomeriti krajem januara i pogoditi Kanadu u februaru“, rekla je Tu.

„Iz javnih izjava jasno je da je američka vlada već postigla konsenzus na nivou savezne države o necivilnoj prirodi letelice. Dalje ispitivanje i analiza pronađenih ostataka mogu pružiti konkretne dokaze o lancima snabdevanja kineske tehnologije i spremnosti“, rekla je ona.

Lideri republikanaca u Kongresu, u međuvremenu, nastavljaju da dovode u pitanje ponašanje Bajdenove administracije u vezi sa incidentom, posebno odluku da se balon ne obori ranije.

Poslanik Majk Rodžers iz Alabame, koji predsedava Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma predvođenom GOP-om, rekao je u izjavi za javnost: „I dalje sam duboko zabrinut zbog odluke Bajdenove administracije da dozvoli špijunskom balonu da prođe kroz Sjedinjene Države.

Propustivši da odmah obavesti javnost o prisustvu balona, Bela kuća se „nadala da će sakriti ovaj neuspeh nacionalne bezbednosti od Kongresa i američkog naroda“, rekao je Rodžers u subotu.

Drugi u establišmentu nacionalne bezbednosti tvrde da incident predstavlja retku priliku za republikance i demokrate da se ujedine za zajednički cilj.

„Hajde da krivimo Komunističku partiju Kine. Hajde da prestanemo da upiremo prstom jedni u druge. Na istoj smo strani“, rekao je H.R. McMaster, savetnik bivšeg predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, za CBS Mornings u ponedeljak.

Bajden je u utorak nagovestio incident sa balonom u svom obraćanju o stanju Unije, rekavši: „Ako Kina ugrozi naš suverenitet, mi ćemo delovati da zaštitimo našu zemlju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.