Zelenski došao u luku Čornomorsk da nadgleda prvo utovarivanje žitarica za izvoz 1Foto: Beta/AP/Ukrainian Presidential Press Office

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski došao je danas u luku Čornomorsk na jugu zemlje da nadgleda prvo utovarivanje žitarica prema sporazumu postignutom sa Rusijom 22. jula.

„U toku je unošenje prvog tovara na prvi brod od početka rata. Radi se o turskom brodu“, rekao je Zelenski u saopštenju predsedništva koje je objavilo i video snimak gde se on vidi ispred broda pod imenom Polarnet.

Prema ukrajinskom predsedništvu, isporuke bi mogle da počnu „narednih dana“ da bi se uputile na svetska tržišta milioni tona žitarica zarobljenih u ukrajinskim lukama od početka rata.

„Potpuno smo spremni. Poslali smo sve signale našim partnerima UN i Turskoj i naši vojnici garantuju bezbednosnu situaciju“, rekao je Zelenski.

On je rekao da Kijev samo čeka „signal“ od Ankare i UN da počne.

Isporuka žitarica važnih za svetsku prehrambenu bezbednost treba da počne sa nekoliko brodova koji nisu mogli da napuste luku zbog rata.

Sporazum o ukidanju blokade, prvi značajniji tekst izmedju dve strane od početka sukoba, predviđa da se smanji svetska prehrambena kriza u kojoj su cene skočile znatno u nekim zemljama među najsirojomašnijim na svetu.

„Važno je za nas da Ukrajina ostane garant svetske prehrambene bezbednosti“, rekao je Zelenski koji je bio u pratnji ambasadora zemalja G7.

Ukrajina kao i Rusija su među najvećim svetskim izvoznicima žitarica. Kijev kaže da želi da proda oko 20 miliona tona u vrednosti od oko 10 milijardi dolara u okviru tog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.