"Oduzimaju nam placeve i deo vrtića zbog interesa investitora" 1Foto: A. Popović

Oštrom polemikom žitelji Banovog brda izrazili su nezadovoljstvo što planovi za uređenje naselja predviđaju oduzimanje delova njihovih placeva zbog izgradnje saobraćajnica, komercijalnih objekata i trafo stanice na večerašnjem okupljanju u opštini Čukarica.

Grupa od stotinak stanovnika Banovog brda sastala se večeras u zgradi opštine Čukarica, misleći da dolazi na javni uvid u predlog novog detaljnog urbabističkog plana centra naselja, da bi na licu mesta shvatili da se radi o tribini koju su organizovali predstavnici Urbanističkog zavoda i Društva arhitekata Srbije i to na temu participacije građana u uređenju grada. Ironija je, ističu okupljeni, što njihova opština njima participaciju nije omogućila s obzirom da se „javni“ uvid u plan regulacije od građana krije, bez informacije kako bi mogli da ulože eventualne žalbe. A žalbi i kritika ima mnogo.Svi oni skoro uglas su objašnjavali kako im se nanosi šteta zarad investitorskog urbanizma, pojrdinačnih interesa, do te mere da se nekima
oduzimaju delovi parcela i ugrožava zdravlje i boravak najmlađih u predškolskoj ustanovi.

Novim predlogom Detaljnog urbanističkog plana za sam centar Banovog Brda, ugroženi su stanari iz dela ulica Dostojevskog, Dobrinovićeve, Kirovljeve, Zrmanjske, Ostroške i okolnih.
Žiteljima ovih ulica bi se oduzeli placevi zarad izgradnje dvosmernih saobraćajnica za prilaz novo zoniranom objektu u sredini M4.1, koji nije od javnog interesa već je mešovito komercijalno stambene namene sa velikim gabaritima. Pored toga u planu je da se napravi i trafo stanica, koja bi se nalazila neposredno pored Predškolske ustanove „Sveti Sava“ i Ulice
Dostojevskog br. 1, 3 i 5.

Jedna od žiteljki ovog kraja Olgica Nikolić, profesorka enegleskog jezika u penziji, naglašava da se veliki broj građana buni jer se njihova imovina i prava ugrožavaju a nadležni to ignorišu.

– Plan je da se stanarima Ulice Dostojevskog brojevi od 1 do 5, oduzme veliki deo placeva, kako bi po novom planu napravili dvosmernu ulicu, na postojećoj slepoj ulici. Sve se radi za potrebe jednog investitora koji već ima izgrađen nelegalni objekat, mi ne znamo ni ko je to, ali se vidi po planovima da se naselje prilagođava njemu. U postojećem planu vidi se da je
ulica trebala da prolazi kroz parcelu broj 10042, ali zbog nelegalno izgrađenog objekta koji se nalazi na njoj, to nije moguće. Žalbe i zahtevi za stopiranje legalizacije ovog objekta su još pre ovog plana podneti, međutim ni Opština ni Urbanistički zavod još uvek nisu dali svoje odgovore, istakla je Nikolić.

Ova čukaričanka je posebno naglasila da novi plan, zbog rekonstrukcije postojećih saobraćajnica, direktno ugrožava bezbednost dece, stanara okolnih zgrada i ostalih učenika u saobraćaju.

– U okviru ovih izmena nisu sagledali koji se to sadržaji nalaze u ovoj zoni i na osnovu tih saznanja se dalje i vodili. Nisu uzeli u obzir da oduzimaju par deci, oduzimaju deo parcele od predškolske ustanove i planiraju da izgrade trafo stanicu na tom mestu ne obazirujući se na štetnost po okolinu i najmlađe, upozorila je Olgica.

Na tribini nije bilo predstavika opštine Čukarica zbog čega su građani negodovali, a po razilaženju okupljenih u zgradu opštine ušao je u predsednik opštine Srđan Kolarić.

"Oduzimaju nam placeve i deo vrtića zbog interesa investitora" 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari