Vračarci predali peticije Goranu Vesiću 1Foto: BeoInfo

Predstavnici Udruženja Topolska i predstavnici Društva za ulepšavanje Vračara predali su danas u podne dve peticije zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću.

Predsednik Društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević kaže da su peticije ostavljene u pisarnici i podseća da je Vesić prethodno dao podršku za očuvanje te gradske opštine kao autentične ambijentalne celine.

“Nadamo se da će gradska vlast postupiti prema zahtevima građana I zaustaviti investitorski urbanizam, kao I da će zaštiti arhitektonske i kulturno-istorijske vrednosti”, kazao je Arsenijević.

Antropolog Jasna Đokić, iz Udruženja Topolska ističe da je ova akcija važna ne samo za Vračar, već I za ceo Beograd.

“Potrebno je da se sve to pretoči u zakon kojim će biti zaštićen stari Beograd”, dodala je ona.

Peticijama se traži hitno obuzdavanje investitorskog urbanizma stavljanjem određenih delova Vračara pod zaštitu, kao i smanjenjem maksimalne dozvoljene visine za izgradnju novih objekata.

Udruženja traže i zabranu nadogradnje objekata viših od tri sprata i strožije i efikasnije zakonske mere u borbi protiv divlje gradnje.

Takođe, traži se i uvođenje stilskih kriterijuma u pogledu oblikovanja fasada, a sve u cilju očuvanja arhitektonskog nasleđa i funkcionalnosti života u ovoj najmanjoj ali ujedno i najgušće naseljenoj beogradskoj opštini.

Pored toga, zahteva se i da Zavod za zaštitu spomenika kulture uzme učešća u oblikovanju fasade novog objekta koji se gradi na adresi Topolska 15, na mestu porušene vile iz 1927. koja je predstavljala prvi primer predratnog modernizma i za koji je građevinska dozvola izdata u trenutku sprovođenja revalorizacije ovog dela Vračara od strane Zavoda za zaštitu spomenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari