Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad juče je saopštio da je Iran odlučio da oslobodi 15 pripadnika britanske mornarice kao „poklon britanskom narodu“, javile su juče agencije. „Oni su slobodni nakon ovog sastanka i mogu da se vrate svojim porodicama“, rekao je Ahmadinedžad na konferenciji za novinare.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad juče je saopštio da je Iran odlučio da oslobodi 15 pripadnika britanske mornarice kao „poklon britanskom narodu“, javile su juče agencije. „Oni su slobodni nakon ovog sastanka i mogu da se vrate svojim porodicama“, rekao je Ahmadinedžad na konferenciji za novinare. Iranski predsednik je rekao da je Iran u ime muslimanskog proroka Muhameda odlučio da „oprosti“ britanskim vojnicima i da im da slobodu „kao poklon britanskom narodu“. Ahmadinedžad je pozvao britanske vlasti da ne kažnjavaju britanske mornare i marince jer su izjavili da su ušli na iransku teritoriju kada su zarobljeni. Britanija je insistirala na tome da su njeni vojnici bili u iračkim vodama kada su zarobljeni 23. marta. Iranski predsednik je pre objavljivanja odluke o oslobađanju britanskih marinaca odlikovao pripadnike iranske obalske straže koji su ih presreli i zarobili. On je naglasio da Iran nikada više neće prihvatiti da neko narušava njegove teritorijalne vode. Britanski zvaničnici preksinoć su prvi put direktno razgovarali sa glavnim iranskim međunarodnim pregovaračem Alijem Laridžanijem, povodom otmice 15 britanskih mornara u Zalivu, što je probudilo nadu da će dvanaestodnevna pat situacija biti prekinuta. Laridžani je još ranije nagovestio da Teheran želi da sporno pitanje bude rešeno diplomatskim putem i zatražio da u Iran dođe delegacija koja bi ustanovila da li se britanska posada nalazila u iranskim ili iračkim teritorijalnim vodama, što je bio prvi preduslov za njihovo oslobađanje.
Britanska delegacija, sastavljena od pomorskih oficira, pravnih stručnjaka i diplomata, doputovala je u Iran. „Narednih 48 časova će biti prilično kritični“, rekao je Bler. „Ukoliko oni žele da reše ovaj problem diplomatskim putem, vrata su otvorena“, rekao je premijer. Bler je istakao da „ukoliko se pregovori budu obustavili, da će Britanija zauzeti mnogo čvršći stav“. S. D. –

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari