Aktivista ZLF Andrej Zlatović uhapšen u Belgiji na protestu, ispričao kako je to izgledalo 1epa10768195 Members of a Special Police Transfer team guard as defendants sit in a specially designed glass box in the courtroom at the start of the session of the 2016 Brussels terrorist attack trial in the Palace of Justice, Brussels, Belgium, 25 July 2023. Judges are to announce a verdict in a trial of 10 people who are accused of organizing the 2016 terrorist attacks on Zaventem airport and Maelbeek metro station which resulted in the deaths of 32 people and left hundreds injured. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS / POOL

Stotine klimatskih aktivista predvođeni organizacijom „Extinction Rebellion“ blokirali su Rue Belliard u Evropskoj četvrti u Briselu, u subotu 4. maja. Nakon upotrebe vodenih topova, briselska policija uhapsila je preko stotinu aktivista, a među njima je bio i Andrej Zlatović, aktivista Zelene omladine Srbije i Zeleno-levog fronta, piše portal Mašina.

Andrej Zlatović je za portal Mašina ispričao kako je izgledalo biti u pritvoru u Belgiji zbog političkog protesta.

„Nismo prekršili ni jedan zakon Belgije. Prekršili smo pravilnik Evropskog parlamenta i to smo i znali unapred kad smo se konsultovali sa advokatom pre akcije, ideja da ćemo biti privođeni je bila kratko spomenuta, ali smo ubrzo došli do zaključka da bi sama policija morala sama da prekrši zakon da nas krivično goni i drži u utočištvu. Naše pravo na mirni protest je narušeno u glavnom gradu Evrope i mislim da je svima jasno koja je poruka poslata, sloboda govora umire u celoj Evropi i na svima nama je da je odbranimo“, tvrdi Andrej Zlatović.

On dodaje da im do sada nije potvrđeno zašto su uhapšeni, niti koji su zakon prekršili. Jedini dokument koji je Zlatoviću dat na uvid bio je na francuskom, dok mu primerak na jeziku koji bi mogao da razume nikada nije ni ponuđen.

„U slučaju da federalna policija Belgije, ili policija Brisela bude pokušala ikakvu dalju krivičnu proceduru, već imamo skupljene dokaze koji ukazuju na brojne zakone koje je policija prekršila u njihovom ophođenju prema nama, kao i da nismo obavešteni o razlozima za privođenje. Iz ovog razloga verujem da nije u interesu policije da dalje eskalira situaciju, ali to ne znači da mi nećemo, već smo u procesu ulaganja žalbe policiji i Evropskom parlementu zbog njihovog ophođenja prema nama, i ovu žalbu ćemo uskoro objaviti“, navodi Zlatović.

Aktivista ZLF Andrej Zlatović uhapšen u Belgiji na protestu, ispričao kako je to izgledalo 2
Printskrin portal Mašina/masina.rs

Kako je ovo jedan od mnogobrojnih mirnih protesta ove godine koji su se suočili sa nasiljem od strane policije, Zlatović smatra da nam to šalje jasan znak – policija ne štiti građanstvo kao što tvrdi, već interese države, kapitala i institucija, a to nisu naši interesi. Prema njegovim rečima, kada policija ovako pristupa mirnim protestima, ona služi kao alatka feudalizma i autokratije, a ne funkcionalne demokratije i treba da se borimo za bolje – bilo protestom, bilo glasanjem.

Zlatović navodi da je odrastao sa idejom da je na Balkanu najgora policija u Evropi, ali da tretman kakav su u Briselu dobili ne treba da se smatra dobrim samo zato što nisu bili izloženi fizičkom nasilju. Držati ljude satima u uslovima bez grejanja, hrane i toaleta, prema rečima ovog aktiviste ne sme da se dešava u bilo kojoj demokratiji. Kako Zlatović smatra, to nije pritvor, već mučenje.

„Protiv ovoga ćemo se i dalje boriti čak i ovde, jer čak i na ličnom nivou, dosta mi je bilo da se plašim da me policija pretresa i zlostavlja kada samo šetam ulicom, muka mi je da krijem svoje lice na protestima, oni su tu da mene brane, a ne da, kao što se desilo u februaru ove godine da oni napadaju osobe u svom stanu, dehumanizuju ih i ostavljaju ih istraumiranim“, poručuje Zlatović, prenosi levičarski portal Mašina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari