Ajatolah Ali Hamnei, iranski vrhovni vođa, i Hasan Rohani, predsednik te države, pozdravili su juče postizanje dogovora s velikim silama o nuklearnom programu Teherana. Rohani je rekao da je postizanjem sporazuma Iranu „priznato pravo da obogaćuje uranijum na svojoj teritoriji“. „Struktura sankcija počela je da puca. Iran nikada nije nastojao i nikada neće nastojati da proizvede atomsko oružje“, poručio je Rohani, prenela je iranska državna televizija.

Ajatolah Hamnei je rekao da „treba zahvaliti pregovaračkom timu“ i da se treba „i dalje suprotstavljati neumerenim zahtevima“ drugih zemalja u vezi sa nuklearnim programom Teherana. Iran i velike sile (pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka) postigli su u Ženevi sporazum o iranskom nuklearnom pitanju. Po sporazumu, Teheran će na šest meseci obustaviti nuklearne aktivnosti, a zauzvrat će mu biti ublažene sankcije.

Kina i Rusija su juče pozdravile sporazum velikih sila i Teherana o iranskom nuklearnom programu. Kina je ocenila da će dogovor postignut u Ženevi „doprineti očuvanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku“. „Dogovor će doprineti opstanku međunarodnog programa o neširenju nuklearnog naoružanja i očuvaće mir i stabilnost na Bliskom istoku“, navodi se u saopštenju ministra spoljnih poslova Kine Van Jija. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izrazio zadovoljstvo zbog sporazuma po kome, kako je ocenio, „Nema gubitnika, ceo svet dobija“. On je rekao da se sporazumom otvara put temeljnoj inspekciji Međunarodne agencije za atomsku energiju, uz doprinos jačanju poverenja na Bliskom istoku i uz ublažavanje strahovanja od širenja nuklearnog oružja.

Iran i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija) i Nemačka poslednju rundu pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu vodili su od 20. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari