Ambasada Rusije upozorila Zapad na moguću destabilizaciju BiH 1Foto: Shutterstock

Ambasada Rusije u Sarajevu je danas, dan pošto je visoki predstavnik u BiH suspendovao sporni zakon Republike Srpske, upozorila Zapad na „moguću destabilizaciju“ Bosne i Hercegovine za koju će Zapad biti odgovoran.

Ambasada je u saopštenju koju su preneli mediji, ponovila da Moskva ne priznaje nemačkog diplomatu Kristijana Šmita koji je na čelu Kancelarije visokog predstavnika UN u BiH i smatra njegove poteze nelegitimnim.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit juče je na osnovu „bonskih ovlašćenja“ poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske. Šmit je novinarima u Sarajevu rekao da je taj zakon „u suprotnosti s odlukama Ustavnog suda BiH“ i da je obustavio njegovu primenu do odluke Ustavnog suda BiH.

Narodna skupština Republike Srpske je 10. februara usvojila taj zakon, a predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je 7. aprila potpisala ukaz o njegovom proglašenju.

Zakon se odnosi na nepokretnu imovinu koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a trebalo je da stupi na snagu u četvrtak, 14. aprila.

Ambasada Rusije u Sarajevu ocenila je odluku nemačkog diplomate kao „nelegitimnu“ i zatražila da ga upravni odbor Saveta za primenu mira (PIC) u Bosni „poništi“.

„Ako neki članovi upravnog odbora PIC nastave da popuštaju pred arbitrarnim ponašanjem Kristijana Šmita.., svu odgovornost za moguću destabilizaciju Bosne i Herzcegovine će snositi predstavnici međunarodne zajednice“, upozorila je ruska ambasada u saopštenju.

Upravni odbor Saveta za primenu mira (PIC) u BiH pored Rusija čine i predstavnici Francuske, Italije, Japana, Kanade, Nemačke, SAD, Velike Britanije, EU i Organizacije islamske saradnje koju predstavlja Turska.

Rusija ne priznaje legitimitet nemačkog diplomate koga je PIC 2021. imenovao na mesto visokog prestavnika, zato što, kako kaže, to imenovanje nije odobrio Savet bezbednosti UN.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik koji takođe ne priznaje legitimitet Šmita, rekao je da će sporni zakon stupiti sutra na snagu kao što je predviđeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari