Kako je Ana Brnabić, pokušavajući da ismeje nedeljnik Vreme, sama ispala smešna? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Očigledno nezadovoljna tekstom „Kako je propao SNS“, objavljenom u najnovijem broju Vremena, premijerka Ana Brnabić pokušala je da ismeje taj nedeljnik, ali je, kako kaže glavni i odgovorni urednik Vremena Filip Švarm, sama ispala smešna.

Brnabić je najpre na svom Tviter nalogu reagovala na taj, ali i još tri teksta iz drugih medija u kojima se u naslovu pominje raspad Srpske napredne stranke (SNS), poručivši svojim partijskim saborcima da se o propasti SNS priča već šest godina.

„– propadosmo! ‘…naprednjački projekat blizu kraju’ , kaže jedan od ‘uglednih’ nedeljnika. Molim, šta kažete? 6 god pričaju da smo gotovi? Nemoguće! Pa, SNS jedino da se samougasi da bi ‘profesionalni’ mediji delovali profesionalno“, napisala je Brnabić.

Potom je komentarisala tekst takođe iz poslednjeg broja Vremena novinara Dragana Todorovića o hapšenju policajke iz Valjeva Katarine Petrović.

„Treba napomenuti da je policajka Katarina Petrović bila ‘poznata’ organima gonjenja jer su je prethodno ispitivale bezbedonosne agencije na okolnost da su je uvatile kamere na protestima ‘Srbija protiv nasilja’ u Beogradu, pa je već odgovarala na pitanja da li voli svoju zemlju i da nije slučajno protiv vlasti i predsednika“, piše u Todorovićevom tekstu koji se našao „na meti“ premijerke.

Uz fotografiju tog dela teksta, na kojoj je zaokružena reč „uvatile“, Brnabić je napisala:

„Čekajte, taj ‘ugledni’ nedeljnik piše da su kamere ‘uvatile’ nekog na protestima? Nisu ‘uhvatile’, već su ‘uvatile’? Biće da je ovde neko drugi propao, a ne sns_srbija“, zaključuje premijerka čije je zapažanje brže-bolje preneo tablodi Alo konstatacijom da je „Brnabić ismejala opozicione medije“.

Da nije posredi greška u kucanju, već da je reč o osobenom novinarskom stilu Dragana Todorovića za Danas potvrđuje Filip Švarm.

– Dragan Todorović je novinar koji je u Vremenu već dugi niz decenija stvorio jedinstveni narodni stil. Svako, pa i premijerka, to može da vidi sa nekoliko „klikova“ na sajtu. Todorović koristi narodni jezik da bi oživotvorio teme o kojima piše na jedan reporterski način. Postoji doktorska disertacija koja je napravljena samo na osnovu Todorovićevog stila. Primljen je u Udruženje književnika i mnogi ljudi su pisali o njegovom stilu. Podsmevanje Ane Brnabić našem novinaru je bumerang. Ana Brnabić je po ko zna koji put, želeći da se nekom podsmehne, sama ispala smešna. Možda bi joj najbolje bilo da se okane tvitovanja jer se vidi da niti šta zna, niti šta razume, a pogotovo kada je u pitanju pisanje Dragana Todorovića – kaže Filip Švarm.

Zanimljivo je da je upravo Brnabić poznata po mnogim omaškama što u govoru (setimo se samo kako je Jakovo prekrstila u Jarkovo), što u svojim tvitovima.

Jedan od „hroničara“ njenih omaški Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, za Danas navodi da je poznato da Brnabić nije napisala gramatički i pravopisno ispravan tvit dok nije angažovala lektora.

– Ona, bukvalno, nema pojma šta se piše velikim, a šta malim početnim slovom. O upotrebi apostrofa i zareza tek ne zna ništa. Manje upućena osoba bi, znajući nju, mogla da pomisli da je izraz “analfabeta” izmislio neko inspirisan njenim imenom – prokomentarisao je Pajtić, koji je svojevremeno ukazao predsednici Vlade da se piše „s obzirom“, a ne „obzirom“, da se “đilasovci” piše malim slovom, a “protestuju” se piše bez “v”.

Pajtić se i danas oglasio na svom Tviter nalogu reagujući na premijerkine najnovije napade na Vreme i podsetio na njene ranije greške.

Ispod Pajtićevog tvita oglasio se i novinar Vremena Dragan Todorović:

„To je iz mog teksta, šta to beše kolokvijalni govor, za dotičnu obavijest da sam član SKD, te da ima 7 objavljenih knjiga, tako da može da me uvati“, napisao je Todorović.

Ovo nije prvi put da je ovaj novinar „trn u oku“ predstavnicima vlasti. Svojevremeno ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao nepismenim, o čemu je Todorović pisao u Vremenu.

Premijerkin korektorski argument na nivou nižih razreda osnovne škole

Novinar nedeljnika Vreme Nedim Sejdinović ističe za Danas da je teško komentarisati tako nizak nivo političkog, pa i običnog, ljudskog delovanja.

– Opšte je poznato da Todorović u svojim tekstovima koristi sleng. No, čak i da nije tako, premijerkin korektorski argument je na nivou nižih razreda osnovnih škola, a i u tom bi ga periodu mnogi klinci ignorisali i prezreli. Pogotovo zbog toga što ga iznosi neko ko je poznat po bezbrojnim gafovima koji kod pristojnog sveta izazivaju transfer blama. Neko je rođen za nešto, sigurno i Ana Brnabić ima izvesnih talenata koje građani još nisu otkrili, bar ne mnogi, ali svakako nije za političara, a pogotovo ne premijera, makar to bio i fikus-premijer. Realno, prirodnije bi bilo da Paja Patak obnaša funkciju predsednika vlade od nje. A što se tiče njenih talenata, oni se verovatno ogledaju u lukrativnosti. Nadamo se da će neki budući istražni organi dobro preispitati njene i poslove njene porodice, zasnovane na političkim monopolima. Biće tu dosta materijala – komentariše Sejdinović premijerkine aktivnosti na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari