Predsednikov otac na anti-prajd litiji: Koliki uticaj Anđelko Vučić ima na državne strukture? 1FOTO: Filip Krainčanić/ Nova.rs, FoNet Milica Vučković

To što je Anđelko Vučić, otac predsednika Srbije Aleksandra Vučića, učestvovao u „Litiji za spas Srbije“, možda nije u skladu sa stavovima predsednika Srbije, ali jeste u potpunosti u skladu sa ulogom i imidžom Vučića Starijeg kao oca porodice koji čuva tradicionalne vrednosti i porodicu na okupu.

I pošto je u ovoj epizodi iz javnog dela života porodice Vučić, sin Aleksandar odlučio da igra ulogu modernizatora, evropejca, onoga koji razume, podržava pa i brani prava LGBT populacije, za onaj drugi, većinski deo srpske javnosti – zarobljene u konzervativnim i tradicionalnim okovima, bio je neophodan drugi junak koji će odigrati upravo ulogu čuvara tih vrednosti.

„Pater familias“ porodice Vučić pojavio se na litiji održanoj tokom vikenda kojom su SPC i brojne desničarske organizacije izrazile neslaganje sa održavanjem Europrajda u Beogradu, pozivajući se na svetinju braka i porodice.

Aleksandar Vučić o učešću svoga oca rekao je da on oca „beskrajno voli“ ali da lično ne bi bio na tom skupu jer ni sa jednom rečju ni samim događajem uopšte nije saglasan. Još je naglasio da nema potrebu da se „dodvorava“ ni masama okupljenih, pa ni svome ocu.

Ipak, otac predsednika Srbije možda se svojim prisustvom, za račun porodice Vučić i „dodvorio“ masama, a svakako je skupu dao legitimitet državnog karaktera, bez obzira na to što Anđelko Vučić nije direktno involviran u strukture državne vlasti. On je danas „samo“ penzioner, iako je kao ekonomista radni vek proveo u državnim strukturama, kao službenik, ne i odlučilac sa pozicije vlasti kakvu danas ima njegov stariji sin. U penziju je otišao iz Zavoda za izradu kovanog novca, a pre toga radio je u Narodnoj banci, a u istim institucijama kasnije je bio zaposlen i njegov mlađi sin Andrej. Andrej Vučić došao je u žižu javnosti na jednoj od prethodnih „Parada ponosa“ održanih u Beogradu kada su ga pretukli pripadnici Žandarmerije, te je možda i taj incident doprineo odluci oca Anđelka da se pojavi ove godine na „anti-prajd“ litiji.

Za pater familiasa spekuliše se da i danas ima mnogo veći uticaj na državne strukture nego što je to javnosti poznato, te se pisalo u medijima i da se on pita za izbor kadrova u bezbednosnim strukturama, kao i za brojne finansijske poteze cele porodice. Deo tog nevidljivog uticaja Anđelko, navodno, deli sa mlađim sinom Andrejem.

Anđelko Vučić oženjen je Angelinom Vučić, nekadašnjom novinarkom RTS-a, sa kojom je u dugom i stabilnom braku, kako su uvek javno isticali, posvećen okupljanju porodice, za šta posebno rado koriste porodičnu kuću u Jajincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari