Antonijević: Laži imaju jači efekat 1Foto: Medija centar

Lažne vesti imaju veći potencijal uticaja na građane od istinitih, jer je u njih lakše poverovati, izjavio je FoNetu direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević i konstatovao da se, zbog njihovog snažnog efekta, mediji često zloupotrebljavaju još od vremena Slobodana Miloševića.

On je, u okviru serijala Press Extra, ukazao da se lažnim vestima konstatno stvara strah, da bi se lakše kontrolisali životi građana i njihove političke odluke.

Antonijević je novinarki Sandri Krstanović Živković rekao da je u kreiranju lažnih vesti „mrtva trka između političara i medija“. Prema njegovoj oceni, i kod jednih i kod drugih presudan je interes, samo je pitanje da li im je prioritet sticanje profita ili potpuna izmena slike stvarnosti. Protiv lažnih vesti može se boriti ako budemo više govorili o tom fenomenu, uveren je Angtonijević, ali podseća i na Ustavom i zakonima propisanu obavezu jasnog, tačnog i istinitog informisanja.

On je predočio da se krši zakon, ukoliko se ona ne sprovodi ili ako se se svesno plasiraju lažne informacije i napomeuo da bi poruku jasnog definisanja lažnih vesti i njihovog sankcionisanja, pre svih, trebalo da pošalje Ministarstvo kulture i informisanja. Presudno je važna i medijska pismenost građana, istakao je Antonijević, koji smatra da je za lažno informisanje pogrešno kriviti samo društvene mreže.

Svedoci smo, kako je objasnio, svakodnevnog plasiranja lažnih vestu u tabloidima, što je mnogo gore, jer je novinar odgovoran i plaćen za napisanu reč.

Ukazujući da se pojedinci i organizacije koje se svakodnevno bore za ljudska prva najčešće u medijima prikazuju kao izdajnici i strani plaćenici, on je rekao da bi i sam postao žrtva lažnih vesti, ukoliko bi ih zaista pamtio.

„Najbolji recept je da iz svoje glave izbrišete sve informacije koje iskrivljuju stvarnost“, zaključio je Antonijević.