Vlada u Damasku će odgovoriti na zahteve naroda za sprovođenjem reformi i biće pokrenut nacionalni dijalog kako bi veliki broj građana odlučivao o sudbini države, obećao je u trećem obraćanju naciji od početka demonstracija polovinom marta sirijski predsednik Bašar al Asad. U govoru održanom na univerzitetu u Damasku koji je direktno prenosila državna televizija Asad je optužio opozicionare koji su organizovali demonstracije za pokušaj sabotaže i poručio da će takve grupe biti izolovane.


– Pojedini pokušavaju da iskoriste primedbe koje narod izriče na račun rada državnih organa. Ono što se danas događa nema nikakve veze sa reformama, već sa vandalizmom. Napredak ne može biti ostvaren bez stabilnosti, niti će biti sprovedene reforme putem vandalizma – kazao je sirijski lider, prenosi Bi-Bi-Si. On je najavio da će biti oformljeno specijalno državno telo za pokretanje nacionalnog dijaloga i sprovođenje reformi, te osnovan komitet koji će razmatrati odredbe Ustava, što će predstavljati okosnicu za reforme.

– Potrebno je uključiti građane Sirije u borbu protiv korupcije na svim nivoima – rekao je Asad. Prema njegovim rečima, postoje planovi o reviziji Ustava, koji će biti razmatrani na susretima sa predstavnicima sirijskog društva.

Asad je, takođe, ocenio da mediji treba da postanu „oči i glas“ građana, odnosno da služe kao „transparentni kanal“ između naroda i vlasti. S druge strane, opozicioni aktivisti u Damasku saopštili su da nisu impresionirani govorom šefa države. Neimenovani aktivista izjavio je za Gardijan da Asad nije obećao ništa konkretno i najavio nastavak demonstracija.

Hejg: Turska da upotrebi svoj uticaj

Luksemburg – Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg pozvao je sirijskog predsednika da počne reforme za demokratizaciju svoje zemlje ili da se povuče s vlasti. Hejg je u izjavi na margini sastanaka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Luksemburgu rekao da bi bilo dobro da Turska upotrebi svoj uticaj na Siriju i poruči članovima sirijskog režima da gube legitimitet i da Asad treba da reformiše zemlju ili da napusti državno kormilo. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari