Australija je protjerala izraelskog diplomatu nakon što su rezultati istrage pokazali da je Izrael odgovoran za falsifikovanje četiri australijska pasoša koja se dovode u vezi sa ubistvom operativca palestinske islamističke organizacije Hamas Mahmuda al Mabhuha početkom godine u Dubaiju. Šef australijske diplomatije Stiven Smit rekao je da ponašanje Izraela „nisu postupci prijatelja“. Najmanje četiri australijska pasoša upotrijebljena su prilikom Mabhuhovog ubistva.

Originalni australijski pasoši pripadaju Australijancima sa prebivalištem u Izraelu i australijska vlada je donijela odluku da je za to odgovorna izraelska vlada. Nakon istrage koju je sprovela australijska savezna policija, čiji su pripadnici u sklopu istrage posjetili Izrael, Kanbera ne gaji nikakvu sumnju da je Izrael odgovoran, kako se navodi, za „zloupotrebu i falsifikovanje pasoša“, zbog čega je Smit zatražio od Izraela da povuče svog diplomatu. „Odluka da se od Izraela traži da iz Australije povuče diplomatu iz Ambasade u Kanberi nije nešto što vlada čini sa užitkom. Naprotiv, odluka je više donesena uz tugu, a ne uz bijes“, rekao je Smit, prenosi Bi-Bi-Si.

Velika Britanija je slično postupila u martu, sa zaključkom da postoje snažni dokazi da je Izrael odgovoran za upotrebu falsifikovanih britanskih pasoša za likvidaciju Mabhuha. U operaciji likvidacije Hamasovog operativca upotrijebljeni su pasoši iz Francuske, Irske, Njemačke i Velike Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari