Austrija i Srbija o osuđenicima 1Foto:Fonet

Ministri pravde Srbije i Austrije Nela Kuburović i Jozef Mozer razmatrali su danas mogućnost da državljani Srbije osuđeni u Austriji i državljani Austrije osuđeni u Srbiji, služe zatvorske kazne u svojim domovinama, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Dogovoreno je da ovo pitanje bude rešavano od slučaja do slučaja u okviru mešovite radne grupe, koja će biti formirana u narednih nekoliko nedelja, navedeno je u saopštenju.

Zadatak članova te radne grupe biće da detaljno pregleda spiskove srpskih zatvorenika u Austriji i austrijskih zatvorenika u Srbiji, kako bi se utvrdilo u kojim slučajevima je transfer moguć.

Tokom bilateralnog sastanka dvoje ministara dogovoreno je i potpisivanje Izjave o nameri koja će, osim razmene osuđenika, sadržati i unapređenje saradnje dva ministarstva kroz razmenu iskustva u oblasti digitalizacie, rada javnih beležnika, kao i unapređenje postojećih bilateralnih ugovora, kako u građanskim, tako i u krivičnim stvarima. Ministri Kuburović i Mozer istakli su da Srbija i Austrija imaju tradicionalno dobre odnose i razmotrili moguću saradnju u oblasti e-Pravosuđa, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Kuburović je posetu ministra pravde Austrije Srbiji ocenila kao još jednu potvrdu odličnih odnosa Austrije i Srbije, te kao dokaz podrške te zemlje evropskom putu Srbije. Mozer je ukazao da je Ministarstvo pravde Srbije predano radilo na unapređenju pravosudnog sistema u Srbiji, posebno kroz jačanje nezavisnosti pravosudnih institucija, navodeći da se u to uverio i tokom predsedavanja Austrije Evropskom unijom tokom druge polovine prošle godine.

On je istakao da je i završeni tvining projekat za unapređrenje zatvorskih kapaciteta takođe dokaz dobre saradnje dve države. Oba ministra istakla su da je pravosudna saradnja između Austrije i Srbije na visokom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari