Uvodnik Milana Ćulibrka, prvi od kako je NIN promenio vlasnika 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk povodom promene vlasništva tog nedeljnika u ovonedeljnom uvodniku novoj vlasnici i čitaocima obećava da će joj redakcija NIN-a pomoći da zajedno „neguju nezavisnost, poverenje i informisanost sa kritičkim osvrtom na društveno-političke događaje“.

Prenosimo Ćulibrkov uvodnik za NIN u celosti:

Nije Đuka jedini kojem je od nas muka i koji bi bio presrećan da NIN postane skraćenica za Nedeljni INformer

Ono što je nesumnjivo jeste da Aleksandar Vučić menja Srbiju, da je diže, gradi, da nema segmenta u društvu, infrastrukturi, u privredi pa i u sportu, a da se ne vide promene! Političari se samo pamte po tome šta ostavljaju iza sebe, a ne šta pričaju! U Srbiji danas ima mnogo onih što samo pričaju, ali veoma malo onih koji grade!

Ovako bi, verovatno, trebalo da izgleda Uvodnik u „novom“ NIN-u, po meri funkcionera SNS i advokata Predraga Koluvije i Dijane Hrkalović. Kao da hvata muštuluk, istog dana Vladimir Đukanović je na Iksu napisao: „NIN je dobio novog vlasnika. Naravno, svako ima pravo mediji (valjda medije -prim. aut.) da uređuje po sopstvenom nahođenju, ali ovo što je NIN bio nekoliko godina unazad je bilo dno novinarstva. Obilje naručenih i PR tekstova protiv vlaste (valjda vlasti, osim ako nije mislio na nekog konkretnog Vlastu – prim. aut.) bez ikakve argumentacije i istraživanja, proisteklih iz čiste mržnje prema Vučiću koja je neretko i na ličnoj osnovi manifestovana. Najobičnije agitpropovsko glasilo. U najmanju ruku nadam se da će se nedeljnik sa takvom tradicijom koliko toliko upristojiti i da će se drugačije mišljenje od sadašnjeg levo-liberalnog moći da objavi.“

Nije Đuka jedini kojem je od onoga što pišemo muka. Po NIN-u Ana Brnabić zna kad je četvrtak, a Siniša Mali tog dana gotovo ritualno odgovara na ono što pročita u NIN-u. Mnogo je, dakle, onih koji se nadaju da NIN više neće biti ono što je bio. Zato sam ovaj Uvodnik i počeo citatom Milorada Dodika, s tim što navodim pravi izvor, jer bi bilo baš glupo da me u zemlji dokazanih plagijatora neko tuži za krađu Dodikove „intelektualne svojine“.

Ko je posle prvih nekoliko rečenica, pozajmljenih od Dodika, odustao od daljeg čitanja, verovatno će zaključiti da je, eto, i NIN legao na rudu i da je vreme za novo značenje akronima NIN, da to više neće biti Nedeljne Informativne Novine već Nedeljni INformer.

U ponedeljak telefoni su se usijali. Kolega Filip Švarm iz Vremena kaže da su i njega zvali da pitaju šta se dešava sa NIN-om. Zvao me i Veljko Lalić iz Nedeljnika, brojne kolege, javne ličnosti, biznismeni… Svima sam odgovarao istim rečima – dok sam glavni i odgovorni urednik, NIN neće menjati uređivačku politiku, da je nova vlasnica Jelena Drakulić Petrović godinama direktorka NIN-a i da se nikad nije mešala u uređivačku politiku, te da se nadam da će tako ostati i ubuduće. Da li će tako i biti, videćemo i saznati uskoro. Do tada guramo po starom.

Osnovni je red da čitaocima saopštimo ko je novi vlasnik. Da, poput kolega iz nekih dnevnih novina, ne krijemo kome je država prodala svoj većinski paket u tim medijima. Zato u nastavku prenosimo zvanično saopštenje, a ko želi sve to može da proveri i na APR-u.

„Ringijer Srbija, kompanija u stopostotnom vlasništvu švajcarskog Ringijera AG, od 2009. glavni akcionar i izdavač NIN-a, sa zadovoljstvom objavljuje prenos celokupnog vlasničkog udela u NIN-u generalnoj direktorki Ringijer Srbija Jeleni Drakulić Petrović. NIN, najstarije nedeljne novine na Balkanu, osnovala je grupa intelektualaca 26. januara 1935. Devet decenija kasnije, NIN je lider na tržištu društveno-političkih časopisa u Srbiji. Ono što je dodatna vrednost medijskog brenda NIN je NIN-ova nagrada kritike za roman godine, ustanovljena 1954, koja se dodeljuje najplodnijim piscima i koja je bila i ostala značajan događaj u književnoj kulturi.“

U saopštenju se citira Mark Valder, generalni direktor Ringijera AG: „Uvereni smo da NIN pod vođstvom Jelene Drakulić Petrović ima budućnost koja obećava. Svojim dugogodišnjim uspešnim iskustvom u medijskom poslovanju, ona će nastaviti uspešan razvoj renomiranog NIN-a.“

„Čast mi je da preuzmem NIN – respektabilni list za politička, društvena i kulturna pitanja, posle 20 godina profesionalnog angažmana u okviru Ringijera. Nastavljamo da negujemo nezavisnost, poverenje i informisanost sa kritičkim osvrtom na društveno-političke događaje. Moj fokus i dalje ostaje na uspešnom profesionalnom poslovanju Ringijera Srbija, koji ove godine obeležava 27 godina u našoj zemlji“, rekla je Jelena Drakulić Petrović, generalna direktorka Ringijera Srbija i nova vlasnica NIN-a.

U saopštenju se navodi i da je transakcija „već završena, što znači nesmetan prenos vlasništva“ i da su se „obe strane međusobno dogovorile da ne otkrivaju detalje prenosa vlasničkog udela“.

I novoj vlasnici i čitaocima kao glavni i odgovorni urednik mogu da obećam da će joj redakcija NIN-a pomoći da zajedno „negujemo nezavisnost, poverenje i informisanost sa kritičkim osvrtom na društveno-političke događaje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari